Neovisna inovacija u Kini unapređuje razvoj patenata

743
inovacija

Sve veća sposobnost Kine za neovisnu tehnološku inovaciju je unaprijedila brz razvoj industrije patenata, rekao je dužnosnik iz Nacionalnog ureda za statistiku.

Vlada i društvo su posvetili veću pažnju tehnološkoj inovaciji i napretku kroz proteklih nekoliko desetljća, rekao je Zhang Zhongliang, direktor uredovog odjela za društvenu znanost, tehnologiju i kulturalnu industriju.

Kineski su vođe već u 1988. rekli da “znanost i tehnologija čine primarnu proizvodnu snagu”, a u 2006. su postavili cilj izgradnje “inovativne zemlje”. U posljednjih nekoliko godina je predsjednik Xi Jinping mnogo puta naglasio kako je “inovacija primarni pokretač razvoja” i postavio je “pokretanje inovacijom” kao strateški plan za razvoj zemlje.

Populacija nacije veća od 1,4 milijarde ljudi i unaprijeđeni obrazovni sustav pružaju snažnu podršku tehnološkoj inovaciji u ljudskim resursima, rekao je Zhang. Kina je došla na svjetski vrh po broju osoblja za istraživanje i razvoj u 2013. s 3,53 milijuna ljudi, a brojka je narasla na 4 milijuna u 2017. Broj dnevno novoregistriranih poduzeća je prešao 16 000 prošle godine, dok je godinu ranije iznosio 15 000.

Održivi razvoj gospodarstva također pruža odgovarajuću financijsku podršku tehnološkoj inovaciji, rekao je Zhang. Kina je postala druga zemlja u svijetu po veličini ulaganja u istraživanje i razvoj u 2017. s 1,75 bilijunom juana (278,5 milijardi američkih dolara), što čini 2,12% BDP-a i veće je od prosječne brojke 15 europksih zemalja.

Kineske su tvrtke postale glavna snagao za tehnološku inovaciju i preko osamdeset posto investicija u istraživanje i razvoj u 2017. je stiglo iz poduzeća. Neke tvrtke poput Huaweija su postale industrijski predvodnici u istraživanju i razvoju.

Uspoređujući s razvijenim zemljama, relativno niska industrijska koncentracija je prisilila kineske tvrtke da povećaju brzinu tehnološke inovacije, rekao je Zhang. Statistika proizvodnih kapaciteta u industriji čelika ukazuje kako je industrijska koncentracija vodeća 4 velika poduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu iznad 70%; dok je industrijska koncentracija vodećih 10 kineskih poduzeća manja od 40%.

Mala industrijska koncentracija dovodi do žestoke konkurencije i tjera poduzeća na unapređenje razvoja tehnološkom inovacijom, rekao je Zhang. Statistika pokazuje kako preko 40% industrijskih poduzeća u zemlji s godišnjim prihodima od svojih glavnih poslovnih operacija od 20 milijuna juana ili više imaju aktivnosti i ulaganja vezana uz tehnološku inovaciju.

Čvrst industrijski temelj i potpun sustav podrške pružaju dobru industrijsku podršku tehnološkoj inovaciji, a jedno od najvećih potrošačkih tržišta na svijetu čini implementaciju inovacije u zemlji pogodnijom, dodao je Zhang.

Statistika je pokazala kako je Kina imala najveći broj prijava za patente izuma na svijetu u 2011., a brojka je u 2017. iznosila 1,328 milijuna. S 49 000 međunarodnih prijava za patente, Kina je u 2017. postala najveći izvor prijava za patente upućenih pod Sporazumom o suradnji oko patenata Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Ukupan broj kineskih međunarodnih tehnoloških teza se održao na drugom mjestu u svijetu devet uzastopnih godina, a količina citata teza je u 2017. također skočila na drugo mjesto na svijetu, prelazeći Njemačku i Britaniju.

Kineski tehnološki napredak je imao koristi od politike reforme i otvaranja u zemlji, uvoza tehnologije kineskih tvrtki i prelijevanja tehnologije iz inozemnih tvrtki. Kina ne samo da godišnje plaća 30 milijardi američkih dolara naknada za transfer tehnologije, već također inozemnim tvrtkama doprinosi i ogromnim prihodima od prodaje na svom uvijek širećem tržištu, tako da svi u svjetskom gospodarstvu imaju koriti od tehnološkog napretka Kine, rekao je Zhang.