Nastavlja se otvaranje kineskog financijskog sektora

269
Narodna banka Kine

Nastavlja se otvaranje kineskog financijskog sektora, a u čemu je Kina već ostvarila značajan napredak, rekli su iz Narodne banke Kine.


U širenju otvaranja financijskog sektora, zemlja će usvojiti pristup preduspostave nacionalnog tretmana s negativnim popisom i provoditi koordinirani napredak financijskog otvaranja, reforme mehanizma oblikovanja deviznog tečaja i procesa unapređenja konvertibilnosti kapitalnog računa, stoji u članku koji je Narodna banka Kine objavila na svojoj internetskoj stranici.

Iz domaće perspektive, kako se gospodarstvo preusmjerava s rasta visoke brzine na razvoj visoke kvalitete, daljnje otvaranje kineskog financijskog sektora će pomoći u izgradnji raznolikog financijskog sustava, promicanju financijske reforme i boljem služenju realnom gospodarstvu, navodi se.

Do kraja ožujka su inozemni investitori kupili ukupno 1,77 bilijun juana (približno 260,3 milijardi američkih dolara) obveznica na međubankarskom tržištu obveznica u zemlji, za 31% više nego godinu ranije, a držali su 5,4 bilijuna juana financijske imovine denominirane u juanima, uz godišnji rast od 19%, objavila je središnja banka.