Narodna banka Kine: Financijski rizici na tržištu nekretnina u Kini su pod kontrolom

663
Narodna banka Kine

Financijski rizici na kineskom tržištu nekretnina se mogu kontrolirati nakon što je zemlja poduzela niz razboritih regulacijskih mjera, rekao je u petak dužnosnik Narodne banke Kine.

Stopa loših bankarskih kredita u nekretninskom sektoru je manja od ukupne stope loših kredita, rekao je Pan Gongsheng, zamjenik guvernera Narodne banke Kine, tijekom tiskovne konferencije na marginama prve sjednice 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa.

Pan je rekao kako su stambeni krediti održali stabilan rast, nadmašujući ukupan rast kredita u 2017. i siječnju, što je dovoljno kako bi se zadovoljile potrebe stambenog tržišta.

Dodao je kako je stopa hipoteka malo porasla kao tržišno orijentiran potez, ali je još u niskom rangu gledajući dugoročno.

Kina će uputiti komercijalne banke da zauzmu diferenciran pristup prilikom izdavanja stambenih kredita kako bi pružile više podrške kupcima stanova, naročito novim stanovnicima gradova, rekao je Pan.

Rast poluga kod pojedinačnih kredita je donekle ubrzan, a neki radikalni nekretninski developeri predstavljaju određene financijske rizike, koji se pažljivo promatraju, rekao je.