Najveći teleskop na svijetu započinje službeno djelovanje

186
FAST teleskop na svijetu

Nakon produktivnog trogodišnjeg pokusa, Kina je u subotu pustila u pogon najveći teleskop na svijetu, puštajući ga u službenu uporabu.


Najveći i najosjetljiviji radioteleskop na svijetu će se postupno otvarati astronomima širom svijeta, pružajući im moćno sredstvo za otkrivanje tajni vezanih za genezu i evoluciju svemira.

Sferni radioteleskop s otvorom blende od pet stotina metara (FAST) je teleskop s jednostrukom posudom, promjera pola kilometra i prijemnog područja ekvivalentnog tridesetak nogometnih igrališta. Smješteno je u prirodno dubokoj i okrugloj krškoj niziji na jugozapadu kineske pokrajine Guizhou.

Nakon puštanja u pogon FAST se sada u punom kapacitetu može koristiti za promatranje, a očekuje se da će u naredne dvije ili tri godine napraviti niz velikih znanstvenih otkrića, rekao je Jiang Peng, glavni inženjer teleskopa.

U protekle dvije godine, FAST je identificirao 102 nova pulsara, što je više od ukupnog broja pulsara koji su u istom razdoblju otkrili istraživački timovi u Europi i Sjedinjenim Državama.