Najnoviji popis 500 najboljih svjetskih sveučilišta uključuje čak 57 kineskih

719
Sveučilište Tsinghua

Sudeći prema medijskim izvješćima u utorak je tvrtka ShanghaiRanking Consultancy objavila novo, ujedno i 15. izdanje Akademskog rangiranja top 500 svjetskih sveučilišta.

Znano i kao ”Šangajski ranking” riječ je o godišnjem izdanju popisa najboljih svjetskih sveučilišta koje od 2003. objavljuje spomenuta tvrtka predstavljajući javnosti najboljih 500 sveučilišta svijeta na temelju transparentne metodologije i podataka koje ustupljuje treća strana.

Sudeći prema spomenutom izvještaju, ukupno se 45 sveučilišta s kineskog kopna nalazi među 500 najboljih u svijetu. Među njima se također nalazi i 12 sveučilišta iz Hong Konga, Makaa i Tajvana što znači da se na prestižnom popisu nalazi čak 57 kineskih sveučilišta koja čine 11,4 posto ukupnih imena s liste.

Pekinško Sveučilište Tsinghua se smjestilo na 48. mjestu ljestvice te je na taj način po prvi puta ušlo među top 50 sveučilišta te je treće najbolje u Aziji.

Sveučilište Peking nalazi se na 71. mjestu, a slijede ga Sveučilište Fudan, Sveučilište Jiao Tong Šangaj, Kinesko sveučilište za znanost i tehnologiju te Sveučilište Zhejiang koja se nalaze između 101. i 150. mjesta na ljestvici.

Potrebno je naglasiti i kako su četiri nova sveučilišta iz Kine ušla među 500 najboljih za ovu godinu u odnosu na isti popis za 2016. što svakako najbolje pokazuje veću sveobuhvatnu snagu i utjecaj koje kineske sveučilišta imaju u svijetu.

Naravno, listom i dalje dominiraju sveučilišta iz zemalja s engleskog govornog područja s 19 od 20 najboljih sveučilišta koja se nalaze u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Sveučilište Harvard i dalje je na broju jedan 15. godinu zaredom, a slijede ga Sveučilište Stanford na drugom mjestu te Cambridge koji je na trećem mjestu zamijenio MIT i Berkeley.

Sudeći prema spomenutom popisu obrazovne institucije koje se nalaze između 501. i 800. mjesta uvrštena su na listu kandidata za Akademsko rangiranje top 500 svjetskih sveučilišta po prvi puta. To pokazuje njihov potencijal za ulazak na navedeni popis u budućnosti. Potrebno je naglasiti kako su SAD i Kina dva najveća ”domaćina” top 500 kandidata. Obje zemlje naime imaju po 55 institucija koje su prepoznate kao potencijalni kandidati.