Najavljene ogromne kineske investicije u BiH

824

Prema podacima koje je objavio ugledni britanski Financial Times, Kina je najavila ogromne investicije na Balkan, a daleko najviše u BiH.

Ovaj list za temu ima kineske investicije baš uoči samita Kine sa 16 zemalja centralne, južne i istočne Evrope koji će se održati 7. jula u Sofiji, a smatra kako će to okupljanje biti novi pokazatelj kineskih ambicija u regionu kojem pripada i BiH.

Prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona, od ukupno 9,4 milijardi dolara kineskih investicija u 2016. i 2017. godini u 16 zemalja koje pripadaju ovom bloku, čak 4,9 milijardi se odnosi na pet balkanskih država koje nisu članice EU, a to su BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Prema njihovoj tabeli, a koju je prenio FT, može se primijetiti da je BiH na samom vrhu liste po kineskim investicijama u širokom regionu, i vidi se da će investicije u BiH iznositi više od tri milijarde dolara.

Na Balkanu su mnogi kineski projekti vezani za infrastrukturu, uključujući željeznice. Kada infrastruktura bude kompletirana, omogućit će bolji transport robe iz grčke luke Pirej ka unutrašnjosti regiona i Evrope.

Inače, najveće kineske realizovane, ali i najavljene investicije u BiH odnose se na izgradnju termoelektrana.