Najavljene kineske antidampinške mjere na uvoz kemikalija iz SAD-a i Japana

537
kineske antidampinške mjere

Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je u subotu kako će uvesti privremene antidampinške mjere na uvezenu hidrojodnu kiselinu iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

U preliminarnoj odluci spomenutog ministarstva navodi se kako su tvrtke uvezle na kinesko tržište hidrojodnu kiselinu proizvedenu u SAD-u i Japanu po dampinškim cijenama, a takav je uvoz izazvao znatnu štetu domaćoj industriji.

Počevši od 23. lipnja, uvoznici tog proizvoda obvezni su platiti sigurnosne depozite prema kineskoj carini koja je izračunata sukladno, temeljeno na stopi od 41,1 posto do 118,8 posto, prema objavi Ministarstva trgovine.

Ono je istoga dana također odlučio nametnuti privremene antidampinške mjere na uvoz etanolamina iz Sjedinjenih Američkih Država, Saudijske Arabije, Malezije i Tajlanda.

U preliminarnoj odluci stoji da su tvrtke po dampinškim cijenama uvezle etanolamin nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, Saudijskoj Arabiji, Maleziji i Tajlandu na kinesko tržište, a takav je uvoz izazvao značajnu štetu domaćoj industriji.

Počevši od 23. lipnja, uvoznici etanolamina obvezni su platiti sigurnosne depozite prema kineskoj carini koja je izračunata sukladno, temeljeno na stopi od 11,7 posto do 97,3 posto.