Nacionalna strategija klastera gradova – Peking glavni ekonomski pokretač

1021
Nacionalna strategija klastera gradova

Vodeći ekonomski planeri očekuju da će integrirani i sinergični razvoj Pekinga, Tianjina i pokrajine Hebei sljedećih desetljeća, što spada u nacionalnu strategiju rasta, stvoriti globalni klaster gradova i potaknuti rast područja Bohai, prenosi China Daily.

“Važnost sinergije razvoja i integracije Pekinga, Tianjina i pokrajine Hebei leži u činjenici da će to potaknuti efikasnost rasta i efektivnost povezanih gradova. To područje će zbog toga također postati i prvoklasni klaster gradova. Ovime će se potaknuti cijela regija Bohai,” rekao je Xu Shaoshi, voditelj Komisije za nacionalni razvoj i reformu, u intervjuu za China Daily u nedjelju.

Gustoća naseljenosti navedenog područja je veća od delte rijeke Jangce, te se u njegovu razvoju potrebno osloniti na nove obrasce rasta kojima će se postići ravnoteža između prostornih ograničenja, ekonomskog rasta i zajedničkog, sinergijskog razvoja, rekao je Xu.

Nacionalna strategija sinergičnog razvoja Pekinga, Tianjina i pokrajine Hebei, koju je 2014. godine pokrenuo Predsjednik Xi Jinping, nastala je iz dugoročnog cilja – osiguravanje uravnoteženog i integriranog zajedničkog razvoja toga područja.

Nakon tri godine došlo je do značajnog napretka, te se planiranju novi projekti i poboljšanja.

Ove će se godine izvan Pekinga odviti veliki niz integriranih projekata, te će se dio općinske vlasti Pekinga preseliti u administrativni podcentar na periferiji grada.

Neki od projekata su međunarodni aerodrom Beijing Daxing, izvršenje druge faze kompleksa Shougang Jingtang u Caofeidianu i nekoliko visoko-kvalitetnih prometnih projekata i projekata koji se tiču zaštite okoliša.

Trgovinska zona slobodne trgovine Tianjin i pekinški znanstveni park Zhongguancun također će imati prokativniju ulogu, podupirući ulaganja i financiranje, transakcije i poduzetništvo unutar regije zahvaljujući jedinstvenim pravilima i propisima, tvrdi Xu.

Iskorištavajući zone slobodne trgovine i svoje luke, Tianjin iznalazi nove, inovativne načine da pomogne poduzećima iz Pekinga i pokrajine Hebei da svoja poslovanja nastave van granica Kine, rekao je Shen Lei, službenik u zoni slobodne trgovine Tianjin Dongjiang.

Kao dio strategije od Pekinga se traži da Tianjinu i pokrajini Hebei pomogne u poboljšanju proizvodnih kapaciteta i inovacijskih sposobnosti.

Ulaganja grada Pekinga u Tianjin i pokrajinu Hebei su u 2016. godini drastično porasla. Poduzeća iz Pekinga su uložila 144 bilijuna yuana (16,6 bilijuna američkih dolara) u Hebei i skoro 90 bilijuna yuana u Tianjin, što označava porast od 100 i 26 posto u jednoj godini. Ulaganja usmjerena u tehnologiju iznosila su 2016. godine 15,4 bilijuna yuana, što je porast od 38,7 posto.

Tvornica Cangzhou Hyundai koja se nalazi u pokrajini Hebei, četvrta Hyundai tvornica u Kini i prva izvan Pekinga, najveći je industrijski projekt u regiji u koji je uloženo 7,4 bilijuna yuana.

Tvornica se otvorila listopadu, a s njom je stvoreno i 3 000 lokalnih poslova. Lang Jiawei, zamjenik generalnog direktora Beijing Hyundaija, rekao je da je tvornica tek početak lanca automobilske industrija cjelokupne vrijednosti u iznosu od 100 bilijuna yuana.

I dok pomaže susjednim regijama Peking također usavršava vlastitu ekonomsku strukturu, te se želi transformirati iz proizvodnog giganta u kulturno i financijsko središte, te središte uslužnih djelatnosti, tvrdi Wang Haichen, službenik u Komisiji za razvoj i preustroj Pekinga.

Nove statistike pokazuju da je zajednički BDP Pekinga, Tianjina i pokrajine Hebei u 2016. godini – 7,46 trilijuna yuana – iznosio više od deset posto sveukupnog BDP-a zemlje.