Načela za stvaranje inicijative ”Pojas i Put”

758
Pojas i Put

Načela stvaranja inicijative “Pojas i Put” su pridržavanje ciljeva i načela Povelje UN-a, poštivanje pet načela miroljubivog supostojanja, tj. poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, neagresije, uzajamnog neuplitanja u unutarnje poslove, mirnog suživota, jednakosti i uzajamne koristi.

Osim toga, ustraje se i na otvaranju i suradnji. Vezane zemlje u okviru “Pojasa i Puta” nisu određene samo na osnovi ruta drevnog Puta svile, nego obuhvaćaju širi okvir. Sve zemlje te međunarodne i regionalne organizacija mogu sudjelovati u izgradnji inicijative kako bi rezultati imali širu korist.

Također se ustraje na harmoniji i toleranciji, zalaže za kulturu i toleranciju, poštivanje izbora svih zemalja kada je riječ o putu i modelu razvoja, za jačanje dijaloga među različitim civilizacijama, uključivost, miran suživot i zajednički napredak.

Važno je i načelo vezano uz tržište odnosno ustrajnost u pridržavanju tržišnih zakona i međunarodnih propisa, igranja u potpunosti odlučujuće uloge tržišta u raspodjeli sredstava te subjektivne uloge raznih firmi uz istovremeno poštivanje važne uloge koju ima vlada.