Mostarski sajam gospodarstva prilika za daljnje jačanje suradnje Kine i BiH

494
Mostarski sajam gospodarstva

Ovogodišnji, 22. po redu, Mostarski sajam gospodarstva koji će se od 9. do 13. travnja ove godine održati na prostoru Slobodne zone Hercegovina, prilika je za daljnje jačanje suradnje Kine i BiH.


Kina ove godine zemlja partner

Dugogodišnja suradnja gospodarstvenika Narodne Republike Kine i Mostarskog sajma gospodarstva rezultirala je time da će Kina ove godine biti zemlja partner sajma.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak istaknula je kako su kineski gospodarstvenici već deset godina prisutni na mostarskom sajam, a posljednje tri godine u Mostar dolaze predstavnici nekih od najvećih kineskih tvrtki iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike.

Bošnjak: Stotinjak kineskih tvrtki ove godine na sajmu

Ove godine na Međunarodnom sajmu gospodarstva predstavit će se stotinjak kineskih tvrtki na izložbenom prostoru od dvije tisuće metara četvornih.

– Dolaze njihovi glavni menadžeri koji sa svojim firmama rade po cijelom svijetu i mi moramo u BiH biti iznimno ponosni što smo doveli gospodarskog giganta da nam bude partner i da predstavi svoje gospodarske potencijale – kazala je Bošnjak na konferenciji za novinare.

Pored Narodne Republike Kine na ovogodišnjem sajmu predstavit će se tvrtke iz još tridesetak zemalja.

Sajam je ujedno mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, gospodarskih i stručnih konferencija, prezentaciju gastronomske ponude.

Planirane su i dvije podsajamske manifestacije – Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

Organizatori očekuju više od 50.000 posjetitelja u pet dana trajanja manifestacije.

Veleposlanik Ji: veze između dviju zemalja svakim danom sve jače

Veleposlanik Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping istaknuo je kako su diplomatski i gospodarski odnosi Bosne i Hercegovine i Kine u konstantnom usponu u proteklih 25 godina te da su veze između dviju zemalja svakim danom sve jače.

– Nakon sedmog samita Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe u srpnju 2018. godine usvojene su smjernice iz Sofije koje potvrđuju da će Kina sudjelovati na 22. međunarodnom sajmu gospodarstva u svojstvu zemlje partnera. To predstavlja jednu od važnih akcija koje je kineska vlada poduzela u cilju primjene smjernice iz Sofije te ima veliki značaj za podizanje praktične suradnje između Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe unutar inicijative 16+1 – kazao je veleposlanik Ji.

Trgovinska razmjena između Kine i BiH prošle godine porasla za 38 posto

U 2018. godini vrijednost trgovinske razmjene između Kine i BiH zabilježila je rast od 38 posto u odnosu na godinu ranije, kazao je kineski veleposlanik, dodavši kako će sudjelovanje kineskih gospodarstvenika na 22. međunarodnom sajma gospodarstva Mostar 2019. potaknuti daljnji rast trgovine i razvoj prijateljskih odnosa dviju zemalja.

Šantić: Postoji veliki prostor za suradnju u turizmu

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić podsjetio da je Kina jedan od gospodarskih lidera u svijetu te da je ogromno kinesko tržište velika prilika za domaće gospodarstvenike.

– Izvozimo nešto papira, kartona, namještaja, građevinskog kamena, nešto malo vina i nešto proizvoda od drveta. Mislim kako postoji veliki prostor za suradnju u turizmu. Mi ćemo na ovogodišnjem sajmu predstaviti zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH koja će, mislim, biti jako zanimljiva za turiste iz Narodne Republike Kine – kazao je Šantić.

Dodao je kako postoji veliki potencijal u niskogradnji, energetskom i metalnom sektoru, kao i u oblasti drvne industrije.