MOO: Postoji granica između slobode govora i vrijeđanja

781

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) podržava slobodu govora, no mora se povući granica između slobode govora i vrijeđanja.

Na pitanje kako razlikovati slobodu govora od vrijeđanja, glasnogovornik MOO-a Mark Adams je u ponedjeljak izjavio: “Mi podražvamo slobdu govora, ali u drugu ruku, na Olimpijadi također morate poštivati svoje protivnike. Postoji granica između onoga što ljudi mogu slobodno reći i poštivanja drugih.”.

Komentari MOO-a su uslijedili nakon što je australski plivač Mack Horton izjavio neprimjerenu optužbu da je kineski plivač Sun Yang “nadrogirani varalica”.

Kineska plivačka tijela su od australiskih kolega zatražile ispriku zbog Hortonovih “neprimjerenih komentara”, na što su oni odgovorili da je Mack ima pravo izražavati svoje mišljenje i davati potporu poštenim atletičarima.

Sun, koji je u Londonu 2012. osvojio zlato u slobodnom stilu na 400 i 1500 metara, 2014. je odslužio tromjesečnu zabranu nakon korištenja zabranjenih preparata koje je Svjetska antidopinška agencija te godine uvrstila na listu zabranjenih lijekova.

Mladi kineski plivač je u svoju obranu izjavio da se radilo o lijekovima koji je liječio kronični srčani problem.

Nakon osvajanja zlata na 400 metara u subotu, Horton je izjavio: “Koristio sam riječi nadrogirani varalica zato što su njegovi rezultati testa pozitivni. On je jedan od atletičara koji su ovdje bili pozitivni.”.

Horton je ignorirao Suna koji ga je pokušavao pozdraviti, na što mu je on odgovorio “da nema vremena ili poštovanja za nadrogiranog varalicu.”.

Komentar Australca je uzrokovao žestoke odgovore na društvenim mrežama, gdje su ih kineski obožavatelji opisali kao neporavdane komentare.