Mirko Šarović: Ekonomske veze Kine i BiH ojačale zahvaljujući mehanizmu 16+1

1207
Mirko Šarović

Ekonomske veze između Bosne i Hercegovine i Kine su ojačale unutar okvira 16+1, rekao je u ponedjeljak ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose BiH Mirko Šarović.

Tokom intervjua s agencijom Xinhua, Šarović je istaknuo kako se obim bilateralne trgovinske razmjene dvije zemlje neprestano povećavao na godišnjoj razini od prvog sastanka na vrhu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope u Varšavi 2012.

Sudeći prema smjernicama iz Rige za saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope objavljenim prošle godine, tokom Mostarskog međunarodnog trgovinskog sajma će biti održan Sajam vina i poljoprivrednih proizvoda Kine i zemalja srednje i istočne Evrope.

“Bosna i Hercegovina ima vina visoke kvalitete, ali malu proizvodnju. Međutim, kada se sve zemlje srednje i istočne Evrope skupe zajedno, možemo pružiti kvalitetnu ponudu Kineskoj strani,” rekao je Šarović.

Mehanizam 16+1 se odnosi na platformu saradnje između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Što se tiče inicijative Pojas i put, Šarović je rekao kako je Bosna i Hercegovina voljna igrati ulogu u njoj i kako se veseli što će prisustvovati sastanku na vrhu inicijative Pojas i put koji će biti održan u Pekingu maja mjeseca.

“Postoje dva važna područja – energija i infrastruktura, u kojima bi smo željeli iskoristiti mogućnosti koje nam pruža Kina,” rekao je.

Kineski izgrađena elektrana Stanari u BiH, koja je službeno započela prošle godine, je jedno od ranih postignuća inicijative.

“Stanari su vrlo uspješan projekt i vrlo uspješna priča,” rekao je Šarović. Istovremeno je objelodanio kako će slični projekti vjerojatno započeti krajem ove godine.

Ministar Šarovič je također istaknuo kako bi dvije zemlje trebale ojačati turističku suradnju.

Šarović je rekao kako bi BiH trebala poduzeti zajedničke napore sa zemljama u regiji kako bi ponudila “Valterov put” kineskim turistima, zbog popularnosti filma “Valter Brani Sarajevo” u Kini. Valter je ime antifašističkog heroja iz Drugog svjetskog rata.

Kako bi privukla više kineskih turista, BiH bi trebala pojednostaviti procedure prijave za turističke vize, rekao je ministar.

Predložena 2013. od kineskog predsjednika Xija Jinpinga, inicijativa Pojas i put se sastoji od ekonomskog pojasa Puta svile i Pomorskog Puta svile 21. stoljeća, a usmjerena je na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže koja će povezivati Aziju s Evropom i Afrikom duž drevnih trgovačkih putova.

Inicijativa je do sada dobila podršku preko 100 zemalja i međunarodnih organizacija, a više od 40 njih je potpisalo sporazume o saradnji s Kinom.

Inicijativa je postala najpopularnije javno dobro i platforma za međunarodnu suradnju s najsvjetlijim izgledima u svijetu usred rastućeg protekcionizma i unilaterizma, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na marginama godišnje političke sjednice Svekineskog narodnog kongresa i Kineske narodne političke konzultativne konferencije održane u martu 2017.