Ministri G20 pozvali na borbu protiv unilateralizma

344
G20

Kineski ministar finansije Liu Kun pozvao je članice G20 da brane multilateralni trgovinski sistem i da se usprotive unilateralizmu kako bi sprečili recesiju u globalnoj ekomoniji.

Kao jedan od veoma važnih međunarodnih platformi za ekonomsku saradnju, G20 bi trebalo da ojača koordinacije o ekonomskim politikama, poručio je Liu u svom saopštenju koje je u ponedeljak objavilo Ministarstvo finansija.

On je u nedelju u Buenos Ajresu, glavnom gradu Argentine, tokom sastanka G20 ukazao da, dok je globalna ekonomija na pravom putu, anti-globalizacija, unilateralizam, protekcionizam kao i ostali nesigurni elementi još postoje. U tom ambijentu, Kina će se još više otvoriti svetu i dalje raditi na unapređenju visokokvalitetnog razvoja i dati ključni doprinos pokretanju svetskog ekonomskog razvoja, navodi se u Liuovom saopštenju.

Sastanak je poslao signal o podršci međunarodnoj trgovini i investicijama kao „važnom motoru za rast, proizvodnju, inovacije, otvaranje radnih mesta, kao i razvoj”, navodi se u nacrtu saopštenja sa sastanka.

Ministri finansije i guverneri centralnih banaka upozorili su da rast, iako je još jak, sve je manje sinhronizovan, dok rizici u kratkom i srednjem vremenskom roku rastu.

„Ovo uključuje porast finansijske ranjivosti, porast trgovinske razmene i geopolitičkih tenzija, globalnu neuravnoteženost, nejednako i strukturno slab rast, posebno u pojedinim razvijenim ekonomijama,” zaključuje se u saopštenju.