Ministar vanjskih poslova objasnio kinesko rješenje za Bliski istok

159
kinesko rješenje za Bliski istok

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi se 27. studenog sastao sa stranim gostima koji sudjeluju na forumu o sigurnosti na Bliskom Istoku.


Wang je rekao da je u današnjem svijetu, Bliski istok je glavna nemirna regija. Postizanje trajnog mira na Bliskom Istoku je zajednički interes svih zemalja u regiji i svijetu. Kineski predsjednik Xi Jinping je na otvaranju sastanka na ministarskoj razini 8. Kinesko-arapskog foruma za suradnju rekao da trebamo napustiti ideju isključivih i apsolutnih sigurnosti te stvarati zajednički, sveobuhvatni i suradnički održivi okvir sigurnosti. To je kinesko rješenje za pitanje sigurnosti na Bliskom istoku.

Wang je istaknuo da je zajednička sigurnost osiguranje sigurnosti svih zemalja, a ne gradnja sigurnosti jedne zemlje izazivajući nesigurnost drugih. Sveobuhvatna sigurnost ne znači samo ostvarenje vojne sigurnosti, već i postizanje političke stabilnosti i društvenog mira. Suradnička sigurnost znači ostvarenje sigurnosti kroz politički dijalog i multilateralnu suradnju.

Kina će biti čvrsta graditeljica mira, promotorica stabilnosti i prinosnica razvoju na Bliskom Istoku.