Meitu aplikacije vrijede milijarde dolara

876
Meitu aplikacije

Kineska startup kompanija Meitu, čije aplikacije za fotografisanje na pametnim telefonima su vrlo popularne u Kini procjenjena je na vrijednost od oko 4,6 milijardi dolara.

Meitu foto-uređivanje i software za dijeljenje slika na socijalnim mrežama za pametne telefone je iznimno popularano u Kini i drugim azijskim zemljama. Trenutno ima 456 miliona korisnika koji objave više od 6 milijardi fotografija svaki mjesec. Oko 70% korisnika društvenih medija u Kini podijeli barem jednu sliku na društvenim mrežama svake sedmice, navodi se u izvješću iResearch, kineske analitičke agencije. Više od polovine selfija i ostalih slika podijeljenih online su obrađeni Meitu aplikacijama. Razlog ovog uspjeha mlade kompanije je u njihovim aplikacijama koje su vrlo pristupačne za korištenje za prosječnog korisnika i pružaju mnogo besplatnih funkcija, poput recimo filtera za mršaviji izgled na selfijima i slikama, kao i kontrastne funkcije za svijetliji ili tamniji ten kože.

“Meitu aplikacije su moji osnovni alati za uređivanje mojih slika, te ih obavezno koristim prije svake njihove online objave”, rekla je Wang Xiaoying, 23-godišnji studentica iz Pekinga.

Wang shvata objave svojih selfija na socijalnim platformama vrlo ozbiljno, dijelom iz zbog toga što pored studiranja radi i povrememeno kao model. Trenutno na svojim livestreamovima ima preko 100 000 pratitelja. Ona ima nekoliko Meitu proizvoda na svom telefonu, uključujući MakeupPlus, kameru koja koristi široku paletu digitalnog kozmetičkog uređivanja lica na autoportretima i Meipai, live streaming video aplikaciju. “Aplikacije su bez oglasa, pametne i user friendly”, rekla je ona. “Meitu je sve više trend ljepote u Kini, gotovo svaka nova značajka ide viralno.”

Kompanija je čak krenula i u prodaju vlastitih pametnih telefona prilagođenih “selfie ovisnicima” sa značajno unaprijeđenim funkcijama kamera na uređajima za vlastite aplikacije.