Matthew Cheung: Hong Kong se ne boji stranih sankcija i prijetnji

1400

Suprotno je međunarodnom pravu i praski da Sjedinjene Američke Države upotrebljavaju unilateralne sankcije kao prijetnju za uplitanje u politike drugih zemalja i regija, napisao je u nedjelju Matthew Cheung, glavni tajnik administracije kineske Posebne upravne regije Hong Kong.


Cheng je u svom blogu napisao da su bilo kakve sankcije protiv Hong Konga, “dvosjekli mač” koji će naškoditi njima i drugima. Hong Kong, blisko povezan s domovinom, ima sposobnost, odlučnost i pouzdanje za otpor nerazumnim prijetnjama i ne boji se stranih sankcija i prijetnji.

Od kada je Svekineski narodni kongres počeo pregledavati odluku o zakonu o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, neki u Hong Kongu šire glasine i stvaraju paniku. Rekli su da će zakon učiniti da princip “jedna zemlja, dva sustava” postoji samo u imenu i da Hong Kong izgubi svoj status s visokom razinom autonomije, “no takve izjave su samo čista besmislica,” napisao je Cheung.

Cheung je istaknuo kako donošenje zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong na državnoj razini može spriječiti, zaustaviti i kazniti vrlo mali broj kršitelja zakona koji ugrožavaju nacionalnu sigurnosti i osigurati stabilan i trajan rast principa “jedna zemlja, dva sustava” te održati dugoročni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu.

Ovo neće utjecati na prava i slobode koje uživaju stanovnici Hong Konga u skladu sa zakonom, već će služiti zajedničkim interesima zemlje, Posebne uprave regije Hong Kong i međunarodne zajednice. Velika većina stanovnika Hong Konga i inozemnih investitora ne trebaju brinuti zbog zakona, dodao je.