Makao pokazuje gostoprimstvo svetskim turistima

260
Makao

Ukupno je 33 miliona turista putovalo u Makao u prvih 10 meseci 2019. godine, navodi se u izveštaju Zavoda za statistiku Makaoa.


Procenjuje se da će broj turista u Makaou iznositi 40 miliona do kraja ove godine. Najnovija statistika Svetske turističke organizacije pokazuje da je prihod od turizma u Makaou iznosio 40,2 milijarde američkih dolara 2018. godine, što je peto mesto u azijsko-pacifičkom području i 11. mesto na svetu.

Pre povratka matici Kini, Makao je 1999. godine posetilo oko sedam miliona turista. A 2018. godine ukupno je 35,8 miliona turista putovalo u ovaj specijalni administrativni region, čija površina iznosi 33 kvadratna kilometra sa 670 hiljada stanovnika.

Maria Helena de Sena Fernandez, šefica Kancelarije za turizam pri vladi Makaoa, rekla je da je turizam u Makaou znatno napredovao zbog brzog razvoja matičnog dela Kine i preferencijalnih politika centralne vlade.

Stanovnicima na matičnom delu Kine je od 2003. godine dopuštena lična prijava za putovanje u Makao. Makao je prvi put određen kao svetski turistički centar u Planu o razvoju delte reke Biser.

Centralna vlada je 2015. godine odobrila makaoškoj vladi da poseduje administrativnu vlast nad okolnim morem od 85 kvadratnih kilometara, čime je Makaou pružena prilika za pomorski turizam.

Priliv turista i politike centralne vlade su zajedno povećali tržište turizma Makaoa. U Makaou je 1999. godine bilo samo 9.000 hotelskih soba, a danas 40.000 soba. Prosečna zauzetost smeštaja iznosi 90 odsto, saopštila je Kancelarija za turizam.