Maja Gojković u posjeti Kini sastala se sa Ju Džengšengom i Džang Deđijangom

709
Džang Deđijang Maja Gojković

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, koja se nalazi u posjeti Kini sastala se sa Ju Džengšengom i Džang Deđijangom.

Predsednik Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta Ju Dženg Šeng je rekao da kinesko-srpsko prijateljstvo ima dugu istoriju i široku društvenu osnovu. On je rekao da su bilateralni odnosi Kine i Srbije posetom predsednika Si Đinpinga Srbiji prošle godine podignuti na svestrano strateško partnerstvo, što je odredilo pravac razvoja odnosa dveju zemalja. On je podvukao da se dve zemlje međusobno podržavaju, i da imaju dobru ekonomsku saradnju i kulturnu razmenu, što donosi suštinsku korist dvaju naroda.

Ju Dženg Šeng Maja Gojković

Ju Džengšeng je Maji Gojković predstavio multipartijsku saradnju, koju predvodi Komunistička partija Kine, i mehanizam političkih konsultacija u Kini, naglašavajući da Svekineski narodni politički konsultativni savet želi sa Narodnom skupštinom Srbije da razvija razmenu i saradnju na raznim nivoima i u raznim vidovima.

Na jučerašnjem sastanku predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijanga i predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković postignuta je saglasnost da su se Kina i Srbija saglasile o jačanju parlamentarne saradnje, razmene iskustava u upravljanju, razvoju demokratije i vladavini prava.

Džang i Gojkovićeva potpisali su protokol o formiranju komiteta za saradnju zakonodavnog tela dveju zemalja. Džang Deđijang je rekao da će ovaj komitet biti nova platforma za bilateralnu saradnju i jačanje razmene dva zakonodavnog tela.

Džang je pozvao na bližu parlamentarnu razmenu na različitim nivoima, kako bi se ojačala politička osnova bilateralnih odnosa. Pored toga, on je ohrabrio oba zakonodavna tela da stvore stabilniji i pouzdaniji politički i pravni ambijent za praktičnu saradnju dveju zemalja, i da rade na olakšavanju trgovine i investicija.

Džang Deđijang je podvukao da kineska strana visoko ceni aktivno učešće Srbije u saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Gojkovićeva je Džangu čestitala uspešno održavanje 19. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Foto: News.cn