U Mađarskoj se okupili think tankovi zemalja mehanizma 16+1

732
16+1 CEEC

Predstavnici think tankova Kine i 16 zemalja srednjeg i istočnog dijela Europe okupili su se u ponedjeljak u Budimpešti kako bi procijenili i raspravili o suradnji 16+1.

”Prošlo je pet godina, a zajedno smo postigli mnogo kada je riječ o konzultacijama vezano uz mjere, gospodarsku suradnju, kulturne razmjene i mnoga druga polja,” izjavio je kineski veleposlanik u Mađarskoj Duan Jielong u svom govoru na otvaranju susreta.

On je osim toga iskoristio i priliku istaknuvši kako su bilateralni odnosi između Kine i zemalja s navedenog područja ”najbolji u njihovoj povijesti”.

”Proširili smo naša partnerstva kada je riječ o infrastrukturi i industriji,” naglasio je Duan.

Državni tajnik za kulturnu i znanstvenu diplomaciju Mađarske Istvan Ijgyarto hvalio je ovom prilikom važnost think tankova u sklopu mehanizma 16+1. Naglasio je kako se Mađarska drži gledišta kako suradnja u sklopu njega predstavlja važan dio suradnje između Europske unije i Kine u okviru njihova sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Glavni ravnatelj Instituta za europske studije pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti Huang Ping istaknuo je kako su se oni svi tu okupili u cilju provođenja velikih ideja i prijedloga te iskorištavanja foruma kao platforme za poboljšanje bilateralnih odnosa svih 16 zemalja i Kine.

Konferenciju pod nazivom ”Postignuća u suradnji 16+1 u posljednjih pet godina” zajednički sponzorira Institut za europske studije, Kineska akademija društvenih znanosti, Mreža think tankova 16+1, mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine te tamošnji Institut za vanjske poslove i trgovinu.

Među najvažnijim točkama rasporeda je i procjena i rasprava o napretku kineskih investicija usmjerenih prema spomenutim zemljama te napredak u sektorima prometa i veza.