Liu Xiaoming: Europa i Kina bi se zajedno trebale suprotstaviti protekcionizmu

462
kineski veleposlanik u UK Liu Xiaoming

Kineski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Liu Xiaoming je u srijedu izjavio kako bi se Europa i Kina zajedno trebale suprotstaviti protekcionizmu, stavljajući naglasak na činjenicu kako posljednji potezi, odnosno nove mjere SAD-a predstavljaju rizik poticanja trgovinskog rata odnosno šetetu globalnom rastu.

Liu je u članku na web-stranici Financial Timesa istaknuo kako se svijet nalazi na raskrižju između suradnje i sukoba u kritičnim vremenima u kojima bi se međunarodna zajednica trebala pridržavati globalnog trgovinskog sustava. Dodao je kako je kroz povijest međunarodne trgovine protekcionizam bio sablast koja je vrebala svijet.

”Kina je pokretač globalnog rasta i daje glavni doprinos otvorenom svjetskom gospodarstvu,” istaknuo je.

Liu je naglasio kako su Ujedinjeno Kraljevstvo i Europa bili zagovaratelji trgovinske liberalizacije sa snažnom podrškom multilateralnom trgovinskom sustavu.

”Vođe Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke su izrazile svoju zabrinutost zbog američkog protekcionizma te naglasile kako bi pravila Svjetske trgovinske organizacije trebala biti temelj za rješavanje trgovinskih sporova. Ovo jasno upućuje na zajedničke interese Kine i Europe u pogledu očuvanja multilateralnog trgovinskog poretka,” dodao je.

Navodeći europsku poslovicu da ”jedno drvo ne može samo zaustaviti hladan vjetar”, kineski veleposlanik je naglasio kako ćemo uspjeti održati otvorenost i suradnju, očuvati međunarodni trgovinski poredak od opasnosti preotekcionizma jedino ako Ujedinjeno Kraljevstvo, Europa i Kina budu stajali jedni uz druge.