Lippi planira izoštriti reprezentaciju tokom Kineskog kupa

654
Lippi

Talijan Marcello Lippi planira započeti novu godinu s prvom pobjedom na klupi kineske muške reprezentacije.

Trener koji je osvojio Svjetsko prvenstvo će voditi repreznetaciju Kine protiv Islanda na uskoro inauguriranom Kineskom kupu u januaru 2017.

Lippi je unaprijedio izvedbu Kine u velikoj mjeri tokom svoje prve službene utakmice u novembru, pomažući u stvaranju dominante igre. No, naposljetku nije uspio dovesti sastav do očajnički potrebne pobjede nad Katarom u finalnoj azijskoj kvalifikacijskoj rundi za svjetsko prvenstvo 2018.

S manje od tri mjeseca prije odlučujuće utakmice protiv Južne Koreje, ulozi ne mogu biti veći za reprezentaciju Kine. Kineski kup, međunarodni događaj A klase priznat od svjetskog upravnog tijela FIFA-e, smatra se važnom platformom gdje gostujuće reprezentacije mogu izbrusiti svoje vještine u vremenu koje je preostalo prije još uvijek udaljenog Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. Kineski kup će dovesti neke doista impresivne reprezentacije, uključujući Čile, četvrtu reprezentaciju svijeta i zvjezdanu reprezentaciju Hrvatske.

Započinjući prvo izdanje međunarodnog nogometnog prvenstva 10. januara, Kina će se suočiti s Islandom, koji je trenutno na 21. mjestu u svjetskom poretku i izveo je čudo 2016. ulazeći u posljednjih osam na Europskom prvenstvu prvi put u povijesti.

Ako Lippi uspije inspirirati Kinu i natjerati elitnu europsku reprezentaciju na izvedbu na najvišoj razini ili ih čak uspije natjerati na ostvarivanje pobjede, moglo bi se dogoditi vrlo potrebno jačanje sampouzdanja njegove vrste.

U međuvremenu Wang Jianlin, predsjednik Wanda Grupe (koje je inicirala Kineski kup pod pokroviteljstvom Kineskog nogometnog saveza), također gaji visoke nade u vezi natjecanja.

“Pozivamo samo inozemne reprezentacije koje su među prvih 30 po FIFA-inom svjetskom poretku, rekao je Wang. Nadamo se kako će Kineski kup postati odlična platforma gdje reprezentacija Kine može zaigrati protiv svjetskih sastava visoke klase, kao i odlična prilika za promociju razvoja sportske industrije u Kini.”

Kineska muška reprezentacija se naprezala dugo vremena. Jedino njihovo pojavljivanje na Svjetskom prvenstvu je bilo 2002., kada nisu uspjeli zabiti niti jedan gol. Neuspjeh zemlje u izgradnji čvrstog temelja za trening mladeži se smatra glavnim razlogom koji stoji iza takvih neuspjeha na terenu.

Prvi Kineski kup će se igrati u Nanningu, glavnom gradu jugozapadne Kinesku Guangxi Zhuang autonomne regije. Pobjednik utakmice između Kine i Islanda će 15. januara igrati za krunu protiv pobjednika između Čilea i Hrvatske.