Li Keqiang: Kina će nastaviti s otvaranjem i reformama

760
kineski premijer Li Keqiang

Premijer Li Keqiang je rekao kako će Kina nastaviti promovirati svoje reforme i proces otvaranja te poboljšati investicijski okoliš za strane tvrtke.

Li Keqiang je navedeno izjavio tijekom sastanka s grupom akademika i generalnih direktora čije se tvrtke nalaze na popisu Fortune 500, a koji su sudjelovali na Kineskom razvojnom forumu koji se održao u Pekingu.

“Ove godine se obilježava 40. godišnjica politika ‘otvaranja i reformi’ Kine. Kina će uvijek biti otvorena vanjskom svijetu. Ovo je u skladu s razvojnim interesima Kine te sa slobodnom trgovinom i olakšavanjem zdravih procesa globalizacije. Mi smo voljni iz drugih država posuditi naprednu tehnologiju i znanje o upravljanju te proširiti suradnju u području proizvodnje, razmjene znanja, tehnologije, usluga i u drugim područjima,” rekao je Li.

Što se tiče trenutačnih tenzija između Kine i SAD-a, Premijer je ponovio stav Kine po tom pitanju, a to je da niti jedna država neće pobijediti u trgovinskom ratu i da će samo pregovori pomoći u smanjenju tenzija.

“Međunarodna zajednica bi trebala ujedinjeno štititi multilateralni trgovinski sustav i protiviti se protekcionizmu i unilateralizmu. Nema pobjednika u trgovinskom ratu. A što se tiče trgovinske neravnoteže između dvije države, Kina i SAD bi trebale održavati pragmatičan i razborit stav, aktivno smanjivati trgovinsku neravnotežu i pregovarati da smanje trgovinske tenzije; ako to ne učine, u trgovinskom ratu će nastradati obje države, ali i ostatak svijeta,” rekao je Li.

Odgovorajući na pitanje o akcijskom planu “Proizvedeno u Kini 2025”, Li Keqiang je rekao da će se jednako odnositi prema domaćim i stranim tvrtkama.

Akcijski plan “Proizvedeno u Kini 2025′ će se provesti u otvorenom okolišu te ćemo se jednako odnositi prema domaćim i stranim tvrtkama. Strane tvrtke nećemo prisiljavati da svoju tehnologiju prenose u Kinu. Kina će bolje zaštititi prava intelektualnog vlasništva,” rekao je Li.

Na forumu su bili i predstavnici američke tvrtke Apple. Glavni direktor Applea Tim Cook je pozdravio daljnji razvoj i otvaranje Kine.

“Premijeru Li, hvala Vam što ste proveli vrijeme s nama. Uistinu cijenim vaše iskrene komentare na pitanja o kojima smo raspravljali. Znam da se ove godine obilježava 40. godišnjica otvaranja i reformi kineskog gospodarstva. I mislim da govorim u ime svih ovdje kada kažem da se radujemo daljnjem otvaranju Kine do kojeg će doći u predstojećim godinama,” rekao je Cook.

Kineski razvojni forum, kojeg organizira Centar za istraživanje i razvoj Državnog vijeća, je sastanak na visokoj razini na kojem sudjeluju direktori međunarodnih institucija, akademici i tvrtke iz cijelog svijeta.