Li Kećijang i Dmitrij Medvedev sa novinarima

768
Li Kećijang i Dmitrij Medvedev

Premijer Kine Li Kećijang i ruski premijer Dmitrij Medvedev juče su nakon 22. redovnog susreta premijera Kine i Rusije, zajedno prisustvovali konferenciji za novinare u Velikom domu naroda.

Li Kećijang je novinarima predstavio rezultate pomenutog susreta, naglašavajući da kineska strana želi da jača saradnju sa Rusijom u raznim oblastima na osnovu međusobnog poštovanja, uzajamne koristi i zajedničkog razvoja. Premijer je naglasio da dve strane nameravaju da rade na uspostavljanju novih međunarodnih odnosa, koji se fokusiraju na saradnju i zajedničku dobrobit, kako bi se doprinelo svetskom miru i stabilnosti.

Govoreći o razvoju malih i srednjih preduzeća i saradnje u razvoju Dalekog istoka, Li Kećijang je rekao da Kina i Rusija ne samo da produbljuju saradnju u tradicionalnim oblastima, već da stvaraju nove tačke saradnje.

„Pored toga, dve zemlje treba da, koristeći prednosti svojih velikih preduzeća, jačaju saradnju u projektima od strateškog značaja u energetici, avijaciji, infrastrukturi i drugim oblastima, kao i da podržavaju mala i srednja preduzeća da proširuju prostor saradnje. Kina želi da sa Rusijom jača saradnju u energetskim i investicionim projektima u području Dalekog istoka Rusije“, rekao je kineski premijer.

Medvedev je izjavio da je ruska strana zadovoljna mehanizmom redovnih susreta premijera dveju zemalja i da želi da dve strane na konstruktivnom stavu ispune već postojeće projekte i da aktivno proširuju obim bilateralne trgovine.

„Dve zemlje treba da jačaju kulturnu i prosvetnu razmenu, kao i da produbljuju finansijsku saradnju“, zaključio je Medvedev.