Koronavirus: Kina u “ključnom vremenu” za prevenciju i kontrolu

493
koronavirus

Kina je u ključnom vremenu za prevenciju i kontrolu izbijanja koronavirusa, rekao je u nedjelju visoki zdravstveni dužnosnik.


Ma Xiaowei, direktor Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva je na tiskovnoj konferenciji rekao kako su jednotjedni praznici za Lunarnu novu godinu od 24. do 30. siječnja najbolje vrijeme za omogućavanje primjene masovne izolacije i dezinfekcije.

Nedavni klinički rezultati su pokazali kako se virus prenosi na više načine, ali su još potrebne studije za razumijevanje njegove patogenosti, rekao je Ma, dodajući kako preventivne i kontrolne mjere poduzete u Wuhanu igraju važnu ulogu.

“Širenje je još u ranoj fazi, ” rekao je Ma. “Sa strogim mjerama koje su poduzela razna mjesta u zemlji, biti ćemo u mogućnosti suzbiti širenje virusa s nižim troškovima i većom brzinom.”

Upala pluća je prvo izbila u gradu Wuhanu u središnjoj kineskoj pokrajini Hubei i nakon toga se brzo proširila diljem zemlje. Do kraja subote je umrlo ukupno 56 ljudi, uglavnom u Hubeiju, a potvrđeno je 1 975 slučajeva.

Ma je pozvao na jačanje rada za prevenciju i kontrolu temeljenog na zajednici i strogo upravljanje osobljem koje je u zadnjih 15 dana iz Wuhana putovalo u ostale dijelove zemlje.

Također je istaknuo napore za jačanje nadzora i preventivnih mjera za obuzdavanje mogućeg širenja virusa u ruralnim područjima.

Prometni sustav je moguć način prijenosa virusa, rekao je Liu Xiaoming, zamjenik ministra prometa, ističući kako su ograničenja putovanja nametnuta nekim gradovima nužna jer mogu učinkovito prekinuti prijenos virusa.

Nakon što je Wuhan u četvrtak objavio suspenziju javnog prijevoza u gradu kao i zračne luke i željezničkih kolodvora za odlazeće putnike, više gradova u Hubeiju i ostalim pokrajinama je također povuklo takve poteze. Šangaj i Peking su također objavili ograničenja prometa.

Ma je također govorio o medicinskoj pomoći izbijanju upale pluća u Hubeiju, govoreći kako ej više od 900 pripadnika medicinskog osoblja u sedam ekipa poslano u Hubei.

U pokrajinu Hubei će biti poslano dodatnih 12 ekipa s više 1 600 pripadnika medicinskog osoblja jer je lokalni zdravstveni sustav preopterećen izbijanjem novog koronavirsua, rekao je Ma, dodajući da će medicinsko osoblje biti uskoro poslano i vlasti također koordiniranju opskrbu hitno potrebnu radi kontrole širenja.

Wuhan će imati gotovo 5 000 dodatnih kreveta za pacijente u iduća tri dana, rekao je Ma.

Kina će smjestiti teško oboljele pacijente od koronavirusa u najbolje bolnice i liječiti ih najboljim medicinskim resursima, rekao je Ma.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je ranije objavio kako je počeo razvijati cjepiva protiv novog koronavirsua.

Zemlja je povećala nastojanja u globalnoj razmjeni i suradnji pružajući blagovremene informacije Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO-u), rekao je Ma, dodajući kako je Kina sa SZO-om već podijelila tehnološke informacije u punu sekvencu genoma nekih sorti virusa.

Radi daljnjeg osiguravanja transparentnosti će Nacionalno zdravstveno povjerenstvo od ponedjeljka održavati dnevne susrete s tiskom, a slični usureti s novinarima će biti održavani u Hubeiju i ostalim teško pogođenim regijama, rekli su iz Informacijskog ureda Državnog vijeća.