Kontrola koronavirusa: Prednost mehanizma u borbi protiv epidemije

526
kontrola koronavirusa

Stalni odbor Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine je 3. veljače na sastanku saslušao izvješće Vodeće ekipe za reagiranje na upalu pluća uzrokovana novim koronavirusom i drugih nadležnih organa o poslovima borbe protiv epidemije i isplanirao posao za sljedeći korak.


Xi Jinping, generalni sekretar Centralnog komiteta KP Kine je vodio sastanak i istaknuo: trenutno je najključnije da praktično i detaljno provedemo planirani posao.

Na sastanku je izraženo mišljenje da je epidemija veliki test za sustav i sposobnost upravljanja Kine. U ovom trenutku su najvažniji zadaci: izlječenje zaraženih svim naporima, garancija opskrbe medicinskim i zaštitnim materijalima, povećanje stope primanja zaraženih i izlječenja i smanjenje stope zaraženih i umrlih. Istovremeno je na sastanku zatraženo osiguranje opskrbe povrćem, mesom, jajima, mlijekom, žitaricama i druge roba potrebne za svakodnevni život, uz aktivnu proizvodnju povrća i povećanje racionalne raspodjele materijala i opskrbe na tržištu.

Prednost mehanizama je najveća prednost jedne države. U proteklih 70 godina od osnutka Narodne Republike Kine je postupno oblikovan državni mehanizam socijalizma s kineskim karakteristikama i odgovarajući sustav upravljanja koji su tijekom prakse pokazali višestruke prednosti, uključujući inzistiranje na vodstvu KP Kine, okupljanje svih snaga za realizaciju velikih projekata, stavljanje naroda uvijek u središte itd.. Te prednost mehanizma su osigurale suštinsku garanciju za razvoj i napredak Kine te čvrstu podršku u borbi protiv epidemije.

Kako pobijediti u ovoj borbi? Uputstvo kineskog vrhovnog vođe Xi Jinpinga je jasno: potrebno je uz čvrsto vodstvo KP Kine i potpuno korištenje prednosti socijalizma s kineskim karakteristikama iskoristiti snagu naroda, učvršćivati uvjerenje da će cijeli narod zajedno svladati poteškoće, suzbiti i kontrolirati epidemiju uz pomoć znanosti te poduzimati ciljane mjere na osnovi lokalne situacije. Građani su također vidjeli kako je nakon izbijanja epidemije Xi više puta vodio sastanke, slušao izvješća i davao važne izjave, tražeći stavljanje sigurnosti života i zdravlja građana na prvo mjesto i govoreći da su prevencija i kontrola epidemije najvažniji posao u ovom trenutku.

Zahvaljujući svemu ovom se neprestano postiže napredak u osiguravanju medicinskih i životnih proizvoda. Do 2. veljače u 24 sata po pekinškom vremenu su domaća poduzeća pokrajini Hubei ukupno poslala 154,5 tisuće zaštitnih odjela, od kojih je već stigla 131,2 tisuća, a istovremeno je poslano i 133,6 tisuće maska sa standardom N95, čime je olakšan tamošnji nedostatak medicinskih potrepština.

Trenutno je u borbi protiv epidemije još uvijek kritična situacija i postoji još mnogo problema koji trebaju koordinaciju i brzo rješenje. Na spomenutom sastanku je istaknuto kako treba učiti iz iskustva. Potrebno je, temeljem nedostataka uočenih u epidemiji, usavršiti državni sustav upravljanja izvanrednim situacijama, povećati sposobnost rješavanja hitnih, teških i opasnih zadataka te istraživati i uređivati okoliš javnog zdravstva, jačati nadzor nad tržištem, ojačati vladavinu pravu, pronaći nedostatak u državnom sustavu rezervi, pojačati kapacitet rezervi i optimizirati proizvodne aranžmane ključnih materijala.

Očito je kako je Kina razumno prepoznala i procijenila probleme uočene u prevenciji i kontroli epidemije. Iako zadatak naporan, Kina će, uz potpuno korištenje prednost državnih mehanizma i iskorištavanje snage naroda, sigurno moći pobijediti u borbi protiv epidemije i sačuvati sigurnost života i zdravlje građana.