Komentar: Saradnja važna za rešavanje trgovinskih problema između Kine i SAD

568
Kina i SAD

U Pekingu je u petak završena šesta runda trgovinskih pregovora između Kine i SAD, a nakon toga se kineski predsednik Si Đinping susreo sa američkom trgovinskom predstavnikom Robertom Lajtizerom i ministrom finansija Stivenom Mnučinom.

To je Sijev prvi susret sa američkim trgovinskim predstavnicima nakon eskalacije trgovinskih tenzija između Kine i SAD prošlog februara. Dvojica predsednika imaju ključne uloge u rešavanju trgovinskih problema.

Tokom susreta Si je mnogo puta istakao reč „saradnja“, što pokazuje kinesku iskrenost pri rešavanju problema. Si je kazao i da „postoje principi u saradnji“, što znači da saradnja neće štetiti interesima Kine i kineskog naroda.

Si i američki predsednik Donald Tramp su postigli važan dogovor na Samitu G20 u Argentini, u decembru, što je privremeno olakšalo trgovinske tenzije.

Tokom te runde pregovora dve strane su razmenile mišljenja o problemima prenosa tehnologije, zaštite intelektualne svojine, necarinskih barijera, uslužne industrije, poljoprivrede i trgovinskog bilansa. Sledeća runda pregovora će biti u Vašingtonu sledeće nedelje.

Rezultat pregovora je plodan, Kina i SAD su postigli konsenzus oko glavnog problema, a više saradnje znači manje prepreka. Na primer, Kina će pozitivno odgovoriti na američke apele o proširenju uvoza i pojačanju zaštite intelektualne svojine, jer su oni u skladu sa kineskom reformom i otvaranjem i pogodni za ekonomski razvoj Kine.

Bez obzira na neizvesnost koju donose trgovinske tenzije, američke investicije u Kini u januaru su povećane 124,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Potencijal ekonomskog razvoja dveju zemalja je veliki da bi Kina i SAD morale da okončaju trgovinski sukob.

Ove godine obeležava se 40. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i SAD. Zbog razlika u društvenim sistemima, istoriji, kulturi i nacionalnoj strategiji, dolazi do nesporazuma između dveju zemalja, a dogodilo se i nekoliko kriza.

Na kraju, oslanjajući se na političku mudrost lidera, dve zemlje ne samo da su u rešile krize, već i pojačale međusobno razumevanje, a tako će biti i po okončanu trgovinskog sukoba.