Komentar: Novo otvaranje Kine predvodi visoko kvalitetnu globalnu ekonomiju

356
G20

Četrnaesti samit lidera G20 otvoren je u petak u japanskom gradu Osaki.


U svom najvećem govoru na samitu, kineski predsednik Si Đinping pozvao je sve stane da rade zajedno na izgradnji visoko kvalitetne globalne ekonomije i objavio je pet glavnih mera koje će Kine preduzeti na daljem otvaranju svog tržišta u bliskoj budućnosti. Ovo postavlja pravac za svetsku ekonomiju i saradnju na globalnom upravljanju.

Ove godine obeležava se 10. godišnjica svetske finansijske krize, a globalna ekonomija je još jednom na prekretnici. Prva žena Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard nedavno je objavila da je pre dve godine 70 odsto globalnih ekonomija doživelo ubrzani rast, a ove godine se očekuje da 70 odsto svetskih ekonomija doživi usporeni rast. Nedostatak rasta je sličan ozbiljnoj zaraznoj bolesti, zbog koje globalna ekonomija ne može da se oporavi usled gubitka vitalnosti, a perspektive su zabrinjavajuće. Odluke najvećih ekonomija su u ovom trenutku od presudnog i dalekosežnog značaja.

Pet glavnih mera koje je objavio Si Đinping uključuju predstavljanje negativne liste za strane investitore u 2019. godini, veće otvaranje Kine u poljoprivredi, rudarstvu, proizvodnji i oblast usluga, i uspostavljanje šest novih pilot zona slobodne trgovine; aktivno širenje uvoza i smanjenje carinskih nameta.

Država će takođe nastaviti da unapređuje poslovno okruženje, primenjuje nove zakone o stranim ulaganjima od 1. januara naredne godine, i ravnopravno tretira i potpuno ukine restrikcije za investitore za delatnosti koje budu skinute sa negativne liste. Kina će energično unaprediti ekonomske i trgovinske pregovore, promovisati realizaciju regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog sporazuma o partnerstvu, kako bi ubrzala pregovore o Investicionom sporazumu Kine i EU i dogovor o slobodnoj trgovini Kina–Japan–Južna Koreja.

Protekcionizam i unilateralizam nastavljaju da se šire, ugrožavajući globalni industrijski poredak i finansijsku stabilnost, a rizici i neizvesnosti svetske ekonomije značajno rastu. Ali Kina želi najpre da očuva kurs otvaranja i saradnje kroz mehanizam G20, što svetu šalje pozitivan signal, doprinoseći produbljivanju poverenja u globalno tržište i donoseći nadu ljudima širom sveta.

U prethodnih više od godinu dana, suočavajući se sa trgovinskim sporovima koje su nametnule SAD, Kine je pokrenula niz važnih mera kako bi proširila proces otvaranja i kako bi kineska ekonomija nastavila da raste. U prvih pet meseci ove godine, kineska ekonomija je generalno stabilna. (…) Uprkos činjenici da je jedna država nametnula carine i podigla trgovinske prepreke, situacija nije poremetila kinesku odlučnost da šire otvara vrata. Naprotiv, Kina je nastavila da produbljuje reforme i otvara se, promovišući visoko kvalitetan razvoj u sopstvenoj ekonomiji. (…)

Kao aktivni branilac, učesnik i promoter otvaranja svetske ekonomije, predsednik Si Đinping pozvao je sve zemlje da zajedno grade i održavaju svetsku ekonomiju otvorenom, kako bi se održala njena vitalnost i stabilnost. (…)

Trenutno, ubrzani razvoj nauke i tehnologije je doneo velike šanse za ekonomsku transformaciju i unapređenje mnogih zemalja, i svetska ekonomija se suočava sa ključnim periodom prelaska na visoko kvalitetan razvoj. Ukoliko određena zemlja želi da bude uključena u protekcionizam i unilateralizam i provocira globalna trgovinska trvenja, možda ne izgubi samo ta zemlja, već i globalna privreda. (…)

Svet očekuje da lideri raznih zemlja donesu mudre izbore u skladu sa zakonima ekonomskog rasta i udruže snage u preduzimanju konkretnih akcija. Kao i uvek, predsednik Si Đinping predložio je inicijativu na tekućem samitu G20, naglašavajući da G20 mora da istraje u reformi i inovacijama, uhvati trenutak rasta, unapredi globalno upravljanje i izbori se sa teškoćama. (…) Da bi se ostvarili ciljevi, svetski lideri moraju da poštuju zakon razvoja, uhvate trend ekonomske globalizacije i dele zajedničku budućnost. Najvažnije je da promovišu duh partnerstva, zajedničkog poverenja i saradnje, smanje tenzije i prepreke razvoju. (…)

Ceneći kulturu i vrednosti drugih kao sopstvenu, svet će postati harmoničan u celini. Ovo je put kojim kineska kultura korača hiljadama godina. Otvoreni razvoj i zajednička korist su obostrani ciljevi Kine i sveta. (…) Svi učesnici se nadaju da će samit G20 u Osaki poslati jasan signal svetu da se pridržavaju multilateralizma, održavanju postojećeg međunarodnog sistema slobodne trgovine, i da će zajednički ući u novo poglavlje visoko kvalitetnog razvoja svetske ekonomije.

Tekst je izvorno objavljen je na kineskom jeziku „Komentari o međunarodnim pitanjima“