Komentar Kineskog međunarodnog radija: 1,4 milijarde Kineza su pravi heroji u borbi protiv epidemije

117
borba protiv covid-19

Ovogodišnji međunarodni Praznik rada ima drugačiji značaj tokom borbe protiv epidemije.


Kineski predsednik Si Đinping je početkom borbe protiv epidemije naveo da je to „narodna borba“. Si je istakao da treba postaviti život i zdravlje naroda na prvo mesto i da pobeda u borbi zavisi od naroda.

Suočavajući se sa epidemijom, 1,4 milijarde Kineza, uključujući medicinsko osoblje na liniji fronta, čistače, dostavljače i radnike koji proizvode zaštitni materijal, uložilo je napore na svom radnom mestu.

Predsednik Si je u telefonskim razgovorima sa stranim liderima rekao da su Kinezi naša snaga i poverenje u borbi protiv epidemije, i da je narod pravi heroj.

Više od 40 hiljada pripadnika medicinskog osoblja pružilo je pomoć provinciji Hubei bez oklevanja. Preko 4 miliona radnika upravljalo je ulazom u 650 hiljada gradskih i seoskih stambenih blokova širom Kine.

Visoki savetnik generalnog sekretara Svetske zdravstvene organizacije Brus Alivard je rekao da su dobrovoljci „na liniji fronta za zaštitu Kine i sveta“.

Trenutno se situacija u pogledu prevencije i kontrole u Kini poboljšava. Obnova rada i proizvodnje se ubrzava. Stopa obnove rada preduzeća na određenom nivou je do 14. aprila dostigla 94 odsto. Obnova rada srednjih i malih preduzeća je do 15. aprila iznosila 84 odsto.

Kina će ove godine završiti zadatak iskorenjivanje apsolutnog siromaštva i realizovati sveobuhvatnu izgradnju imućnog društva. Premda je epidemija donela izazov kineskom ekonomskom razvoju, 1,4 milijarde Kineza će zajedničkim snagama uložiti napore i savladati sve teškoće.