Komentar Kineske medijske grupe: Zašto svet očekuje da čuje „glas Kine“

324
Svjetski ekonomski forum Davos

Pre tri godine, predsednik Kine Si Đinping je u Davosu održao istorijski govor, u kome je izrazio odlučnu podršku procesu ekonomske globalizacije, što je imalo dalekosežan uticaj.


Razvoj svetske ekonomije u protekle tri godine pokazao je tačnost predviđanja Si Đinpinga i efikasnost kineskih rešenja. Na ovogodišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, svi učesnici takođe očekuju da čuju „glas Kine“.

Ovogodišnji forum se održava u situaciji kada rastu trgovinski protekcionizam i unilateralizam i usporava se rast svetske privrede. Međunarodni monetarni fond je nedavno, po peti put od početka 2019. godine, smanjio predviđeni rast globalne ekonomije na svega 2,9 odsto, što bi bio najniža stopa od 2008. godine, kada je izbila finansijska kriza u svetu.

Vicepremijer Kine Han Dženg je na Forumu izjavio da za rešavanje poteškoća i problema u ekonomskoj globalizaciji, temeljno rešenje leži u gradnji inkluzivne i otvorene svetske ekonomije, a ključ u insistiranju na multilateralizmu. To predstavlja nastavak duha govora Si Đinpinga održanog pre tri godine i otelovljuje kinesko duboko razmišljanje i sagledavanje promena međunarodnih okolnosti.

Na ovogodišnjem sastanku, Kina je ponovo istakla da će nastaviti da povećava pristup stranih investitora njenom tržištu, da će proširivati uvoz robe i usluga i dalje poboljšavati poslovno okruženje u zemlji. Kina je obećala da nikada neće ići putem antiglobalizacije. Ovi potezi pokazuju odlučnost i odgovornost Kine da se nepokolebljivo ponaša kao doprinosilac globalnom održivom razvoju.

Kina nije prekršila svoja obećanja. Na primer, na planu borbe protiv klimatskih promena koja je jedna od važnih tema razgovora na forumu, druga ekonomija sveta je godinama masovno radila na pošumljavanju i trenutno je zemlja u kojoj zabeležen najveći rast šumskih resursa u poslednjih 20 godina.

„Svedok sam činjenice da je Kina od jedne ekonomski slabe zemlje prerasla u drugu svetsku ekonomiju, a takav trend rasta se još nastavlja“, rekao je osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab u intervjuu za Kinesku medijsku grupu. „Glas Kine“ koji se čuje i šalje iz Davosa pokazuju da će Kina nastaviti da doprinosi ekonomskoj globalizaciji i ulivati snažan motor u održiv razvoj sveta.