Komentar Kineske medijske grupe: Važna uloga digitalne ekonomije tokom epidemije

121
kinesko digitalno gospodarstvo

Zbog izbijanja epidemije novog koronavirusa, tokom novogodišnje kineske “zlatne nedelje” nisu mogli da se vide puni tržni centri, restorani, bioskopi, turističke atrakcije i druga potrošačka mjesta, što je kod nekih izazvalo zabrinutost za kineski ekonomski rast.


Ipak u današnjem svijetu visoko razvijenog interneta, digitalna ekonomija predstavlja važnu potporu ekonomiji kineskog društva.

Na primjer, od izbijanja epidemije porodica Han je kod kuće. Gospođa Han putem interneta kupila je svježe voće, svakodnevne namirnice, čak i lijepu odjeću i nakit. Njen suprug zabavljao se igrajući igrice na mobilnom telefonu i gledajući filmove putem interneta, a njena ćerka sve to vrijeme pohađa kurseve na internetu. Život porodice Han je model razvoja kineske digitalne ekonomije.

Nakon izbijanja epidemije, uloga i vrijednost digitalne ekonomije postali su sve izraženiji.

Nedavno su glavne kineske platforme za elektronsku trgovinu iskoristile prednosti lanca snabdijevanja, što je odigralo aktivnu ulogu u obezbjeđivanju ponude na tržištu u posebnim uslovima.

Brz razvoj digitalne ekonomije u velikoj mjeri će se suprotstaviti negativnom uticaju epidemije. Osnove stabilne ekonomije u Kini i dugoročno poboljšanje ostaju nepromijenjeni. Kina je sigurna i sposobna da će pobijediti epidemiju i dugoročno održati stabilan ekonomski razvoj.