Komentar Kineske medijske grupe: Potpuno oslobađanje ogromnog potencijala razvoja Kine koristi stabilnosti svetske ekonomije

339
kina zastava

Konferencija za unapređenje koordinisane prevencije epidemije Kovida-19, ekonomskog i društvenog razvoja održana je u nedelju u Pekingu.


Kineski predsednik Si Đinping je tada rekao: „Potpuno oslobađanje ogromnog potencijala Kine i snažan zamah za razvoj može postići ciljeve ovogodišnjeg ekonomskog i društvenog razvoja“.

Sprečavanje i kontrola epidemije u Kini postigla je vidne rezultate. Sve više i više kompanija je obnovilo proizvodnju, što je podstaklo kontinuirani razvoj potencijala i zamaha ekonomskog razvoja. Prema zvaničnim kineskim podacima objavljenim 24. jula, trenutna stopa obnove rada za industrijska preduzeća koja su iznad određene veličine u Kini postepeno raste, od čega je više od 90% u Džeđijangu. Nacionalni kapacitet prerade žitarica u hitnim slučajevima ima stopu oporavka veću od 70%, a stopa oporavka kapaciteta uglja dostigla je 76%.

Trenutno kineski BDP čini oko 16% ukupnog svetskog BDP, a njegov doprinos svetskom ekonomskom rastu je preko 30%. Kineski plan za koordinaciju rada za sprečavanje i kontrolu epidemije i nastavka proizvodnje odražava odgovornost za globalni ekonomski rast i javni interes. Preduzeća se “kreću “, ekonomija će se “okrenuti”, a rad globalnog industrijskog lanca postaće stabilan. Ogromni tržišni obim i prostor za širenje potražnje dali su Kini snažnu podršku ekonomskom razvoju. Jednom kada se epidemija završi, potražnja potrošača biće u potpunosti oslobođena, što će voditi brzom privrednom rastu. Kineske dugotrajne akumulisane tehnološke prednosti, poput 5G, veštačke inteligencije, kupovine putem interneta, internetskih učionica i inteligentne proizvodnje, takođe će se brzo razvijati. Pored toga, sprečavanje i kontrola epidemije otkrile su slabosti u javnim zdravstvenim ustanovama, izgradnji kapaciteta za vanredne slučajeve i drugim oblastima, upravo u tome leži potencijal za rast investicija i prostor za razvoj.

Međunarodni ekonomski krug generalno veruje da je negativan uticaj epidemije kratkoročan, a osnove kineske dugoročne pozitivne ekonomije se nisu promenile. Kina je sigurna i sposobna da pobedi epidemiju, ostvarujući ovogodišnje razvojne ciljeve i podstičući svetski ekonomski razvoj.