Komentar Kineske medijske grupe: Kina ulaže najveće napore za ostvarenje ciljeva razvoja

192
Komentar Kineske medijske grupe

Kineski predsednik Si Đinping je u sredu predsjedavao sjednicom Stalnog komiteta Politbiro-a CK KPK-a na kojoj se govorilo o sprječavanju i kontroli epidemije koronavirusa i privrednom i društvenom razvoju, na kojoj su iznijete dvije važne poruke: prva je da je epidemija pokazala pozitivne promene, a mjere prevencije i kontrole u Kini su precizne i snažne. Druga, Kina će napraviti sveobuhvatne planove za sprječavanje i kontrolu epidemije, ekonomski i društveni razvoj, nastojati da minimizira uticaj epidemije i postigne ovogodišnje razvojne ciljeve i zadatke.


Takve informacije ohrabruju Kineze i ulivaju svojevrsno povjerenje svijetu. Kina je druga najveća svjetska ekonomija, a njen prosječni doprinos svjetskom ekonomskom rastu već duži niz godina iznosi oko 30 odsto.

Pozitivni efekti u sprječavanju i kontroli epidemije povećavaju povoljne uslove naporima Kine za ostvarenje ovogodišnjih ciljeva razvoja. Ovih dana, sve više i više kineskih kompanija obnavlja proizvodnju. Na sastanku je naglašeno da Kina podržava spoljnotrgovinska preduzeća da obnove i pojačaju proizvodnju, promovišu implementaciju velikih stranih projekata. Takođe, Vlada će podržati sveobuhvatnu primjenu zakona o stranim ulaganjima i pratećih propisa, optimizirati okruženje za strana ulaganja i zaštiti legitimna prava i interese stranih ulagača.

Poslednjih dana širom Kine sukcesivno su uvedene mjere podrške za preduzeća. Na primjer, kompanija koja proizvodi čaj u provinciji Sičuan, za samo 24 sata, dobila je kredit od lokalne banke od dva miliona juana.

Mjere smanjenja poreza i naknada, kreditna podrška, uredbe o prioritetnom zapošljavanju i druge mjere postaće snažna podrška preduzećima za prevazilaženje izazova epidemije.

Kina će ove godine ostvariti svestranu izgradnju umjerenog imućnog društva. Uprkos izbijanju epidemije, Kinezi neće biti zastrašeni problemima i poteškoćama. Kinezi moraju ne samo da temeljno pobijede protiv koronavirusa, već i da naporno rade na ostvarenju svojih razvojnih ciljeva. Najključniji faktor je upravo ono što je generalni direktor SZO-a Tedros Adanom Gebrejesus pozvao na nedavnom zaključenom globalnom forumu za istraživanje i inovacije: Jedinstvo! Jedinstvo! Jedinstvo!