Komentar Kineske medijske grupe: Ekonomska globalizacija je opšti trend

153
Svjetski ekonomski forum u Davosu

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma 2020. godine počeo je juče u Davosu, a glavna tema na forumu je pravac razvoja globalizacije.


Kao što je kineski predsednik Si Đinping naglasio pre 3 godine u svom govoru, nemoguće je veštački prekinuti protok sredstava, tehnologije, proizvoda, industrije i ljudi u ekonomiji svake godine, a to nije ni u skladu sa istorijskim trendovima.

Direktan razlog pada ekonomske globalizacije je neravnoteža u distribuciji dividendi ekonomske globalizacije, a osnovni razlog je taj što je trenutni svetski ekonomski rast neadekvatan, „globalni ekonomski kolač“ je sve manji, a i razvijene i zemlje u razvoju su osetile pritisak i šok.

Pre tri godine, kineski predsednik Si Đinping je predložio da se uz pomoć inovacija kreira dinamičan model rasta. On je predložio pridržavanje sinergije i stvaranja otvorenog modela saradnje koja će koristiti svima, pridržavanje toga da se ide u korak sa vremenom i stvaranje pravednog i razumnog modela upravljanja. Si Đinping je predložio da se treba pridržavati pravičnosti i tolerancije i kreirati razvojni model koji je uravnotežen i inkluzivan. Ovaj „kineski recept“ i dalje ima snažnu privlačnost.