Komentar Kineske medijske grupe: Dugoročni trend kineskoga ekonomskog razvitka neće se promeniti

128
gospodarski rast

Na poziv američkoga predsjednika Donalda Trumpa, kineski predsjednik Xi Jinping je sa njim razgovarao telefonski.


Tom prilikom, Xi je podvukao kako Kina posjeduje potpuno uvjerenje i sposobnost za pobjedu u borbi protiv epidemije, a da se trend kineskoga dugoročnog ekonomskoga razvitka neće promijeniti.

Utjecaj epidemije na ekonomiju ovisi o napretku i učinkovitosti prevencije i kontrole epidemije. Trenutno se prevazilaze teškoće u sprječavanju i kontroli epidemije. Kineska vlada donijela je niz uredbi i mjera, koje su pružile važna jamstva za borbu protiv epidemije i postupno obnavljanje proizvodnje i života u svim područjima.

Istovremeno, Kina ima dovoljno regulatornih “alata” za stabiliziranje tržišta.

Kina je jedna od rijetkih velikih međunarodnih ekonomija koja još uvek provodi normaliziranu monetarnu politiku, što znači kako postoji dovoljno političkih alata kako bi se nosila sa pritiskom pada ekonomije.

Pored toga, dugoročna akumulacija kineske ekonomije postavila je čvrste temelje za trend dugoročnoga ekonomskog unaprijeđenja. Mnogi domaći i strani ekonomisti smatraju kako će nakon ublažavanja epidemije, potrošnja i ulaganja, koje su usporile, dobiti ubrzanje, a kineska ekonomija će se oporaviti.

Kina ne samo da može pobijediti u sprječavanju i kontroli epidemije, nego ima sposobnost za održavanje dugoročnoga trenda ekonomskoga razvirka i nastavak unosa zamaha u svjetski ekonomski rast.