Komentar Kineske medijske grupe: “Amerika na prvom mjestu” je krivac za “nedostatak Zapada”

267
Huawei

Na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji 14. februara, Predsjednik Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi optužila je Kinu za pokušaj izvoza “digitalne autokratije” preko kompanije Huavei, kompanije za komunikacionu tehnologiju.


Fu Jing, bivši zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova i zamjenik predsjednika Komiteta za spoljne poslove Svekineskog narodnog kongresa je upitala: “Od sprovođenja politike reformi i otvaranja prema svijetu, Kina uvozi komunikacionu tehnologiju sa Zapada, kao što su 1G, 2G, 3G i 4G… Majkrosoft, IBM, Amazon su svi aktivni u Kini”. Zašto je “kineski Huavei 5G ugrozio zapadnu demokratiju, je li zapadna demokratija tako krhka?”

Te primjedbe izazvale su aplauz publike. Pelosi je tvrdila da kineske kompanije kao što je Huavei “nisu model slobodnog preduzeća”. Princip nediskriminacije jedan je od osnovnih principa koje sledi tzv. “slobodno preduzeće”. Američki političari poput Pelosi su oštro prekršili ovaj princip. Što se tiče stavova Pelosi, Velika Britanija i Nemačka se nisu složile i bile su voljni da obezbjede pošteno tržišno okruženje za kompanije u drugim zemljama, uključujući Huavei.

Tema ove Minhenske bezbjednosne konferencije je “nedostatak zapadnjaštva”. Bojimo se da je to zbog „američkog prioriteta“ politike na kojoj se SAD zasnivaju u mnogim pitanjima. Nemački predsjednik FrankValter Štajnmajer otvoreno je naglasio da su SAD “ponovo velike” na štetu interesa svojih najbližih saveznika.

The Washington Post nedavno je objavio, više od pola vijeka Crypto AG, proizvođač kriptografske opreme koju tajno kontroliše američka Centralna obaveštajna agencija, tajno je obezbjedio kodove koji se mogu koristiti za lako dešifrovanje šifriranih poruka e-pošte koje su razne države poslale špijunskim agencijama u malom broju zapadnih zemalja, poput Sjedinjenih Država. Ovaj tajni kodni naziv Rubicon zahvatio je više od 120 zemalja širom svijeta. Ta ”luda želja za globalnim nadzorom” u velikoj je suprotnosti sa onim što Pelosi naziva “slobodnim preduzećem”.