Komentar: Je li inicijativa „Pojas i put” doista potaknula „dužničku zamku” ili je postavlja netko drugi?

289
inicijativa Pojas i put

Posljednjih nekoliko godina su neke zapadne zemlje i mediji više puta govorili o dužničkoj krizi s kojom se suočavaju neke zemlje u razvoju i pokrenuli tzv. „teoriju o kineskoj zamci duga”. Dakle, je li inicijativa „Pojas i put” doista potaknula „dužničku zamku”? Tko postavlja takve “zamke”?

Ono što je izvjesno je da je povezivanje „dužničke zamke” s inicijativom „Pojas i put” klasična zbrka. Dugo je vremena uobičajeni trik zapadnih političara i medija da nemarno stavljaju “oznake” na nezapadne zemlje. Također se odnose prema trenutnom međunarodnom političkom i ekonomskom poretku s nesvjesnim hladnoratovskim mentalitetom, svojim jedinim hegemonijskim mentalitetom i mentalitetom igre nulte sume. Na prvi pogled govore o demokraciji i slobodi, objektivnosti i pravednosti, ali u stvari zapravo ignoriraju činjenice i imaju crno-bijeli pogled na svijet.

Prije svega, veliki teret duga nekih zemalja u razvoju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi ima složenu povijesnu pozadinu i realnost. U suštini, teret duga s kojim se suočavaju, nisu izazvali samo njihovi ekonomski i financijski problemi, već su također proizvod nepravednog i neracionalnog međunarodnog gospodarskog poretka. Konkretni pokazatelji te nepravednosti i neracionalnosti je međunarodni monetarni sustav s američkim dolarom kao jezgrom, međunarodni proizvodni sustav s monopolom multinacionalnih korporacija i međunarodni trgovinski sustav kojeg obilježava nejednaka razmjena. Razvijene zemlje i dalje koriste stari međunarodni gospodarski poredak kako bi prenijele krizu i poteškoće na zemlje u razvoju, ozbiljno narušavajući gospodarski razvoj zemalja u razvoju. Iskreno govoreći, zapadne razvijene zemlje koje govore o “dužničkoj zamci” su inicijatori i glavni krivci za teret duga zemalja u razvoju.

Drugo, razvoj gospodarstva i poboljšanje životnog standarda naroda su najhitniji zadaci za zemlje u razvoju, a inicijativa “Pojas i put” se uglavnom usredotočuje na infrastrukturu koja donosi razvoj i nadu uključenim zemljama. Činjenice su pokazale da stupanj razvoja infrastrukture u zemljama u razvoju određuje njihov gospodarski razvojni potencijal i sposobnost za olakšavanje siromaštva. Kao što je 26. listopada 2018. godine, kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta izjavio u intervjuu za CNN: “Dug naše Kenije koristi se za sužavanje infrastrukturnog jaza. Nove ceste i nove željeznice će poboljšati razvoj poslovanja i donijeti nova radna mjesta mlađoj generaciji u Keniji.” Statistika pokazuje da je od 2012. do 2017. godine suradnja na izgradnji infrastrukture između Kine i zemalja duž “Pojasa i puta” ostvarila izvanredne rezultate. Ta suradnja je stvorila ukupno 244 000 radnih mjesta za lokalno stanovništvo, a porez plaćen zemljama domaćinima je iznosio 2,01 milijarde dolara.

Treće, iz analize strukture duga, udio duga prema Kini je vrlo nizak, a najveći vjerovnici zemljama u razvoju su upravo zapadno razvijene zemlje i međunarodne financijske institucije kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. Podaci pokazuju da su od 2000. do 2016. kineski krediti Africi činili samo 1,8% ukupnog vanjskog duga Afrike i uglavnom su koncentrirani u industrijama poput infrastrukture.

Kako je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying pitala: Nije li isti novac? Zašto je novac zapadnih zemalja slatka “pita”, a onaj koji dolazi iz Kine, mračna “zamka”? Politizirana i stigmatizirana inicijativa “Pojas i put”, kao i namjerno izmišljena i propagirana “dužnička zamka” uistinu odražavaju “psihologiju kiselog grožđa” zapadnih medija i političara. Suprotno njihovim tvrdnjama, inicijativa “Pojas i put” u potpunosti demonstrira pozitivnu ulogu Kine u novom globalnom gospodarskom upravljanju i predstavlja praksu Kine u izgradnji zajednice koja dijeli sudbinu za čovječanstvo. Također je i najveći kineski javni proizvod za svijet, posebno za zemlje u razvoju. Nadamo se da će se neki zapadni političari i mediji moći objektivno i pravedno odnositi prema suradnji između Kine i relevantnih zemalja te s više djela, a manje riječi uspostaviti platforme za suradnju i uložiti praktična djela kako bi doprinijeli izgradnji zajednice koja dijeli sudbinu za čovječanstvo.