Komentar: Investicija u Daimler kineske tvrtke Geely ukazuje kako kineski poslovni poduhvati u inozemstvu ciljaju na win-win

777
Daimler Geely

Kineski proizvođač automobila – tvrtka Geely – nedavno je kupila 9,69 posto udjela u njemačkom proizvođaču automobila Daimler AG i to za 9,2 milijarde američkih dolara, čime je kineski investitor postao najveći dioničar Daimlera.

Suradnja je ostvarila relativno pozitivne inozemne tržišne odnosno reakcije medija, što je znak bliskijih gospodarskih veza između Kine i ostatka svijeta.

Wall Street Journal je opisao investiciju tvrtke Geely kao ”prekretnicu za Kinu”, rekavši kako bi ”bliža suradnja mogla biti korisna i za Daimler”.

Njemačka vlada također je zadržala relativno otvoren stav, navodeći kako je kupnja bila poslovna stvar te da je Njemačka ”otvoreno gospodarstvo koje pozdravlja ulaganja++.

No, kada je Geely 2010. platio 1,8 milijardi američkih dolara za kupnju švedskog proizvođača automobila Volvo od američkog proizvođača automobila Ford, mnogi zapadni mediji izrazili su sumnje i strah gledajući na preuzimanje kao oportunistički potez na vrhuncu europske dužničke krize.

Iza promjena retorike stoji nekoliko godina uspješnih inozemnih pothvata kineskih poduzeća koji su pomogli postupno zaslužiti povoljniju reputaciju za kineske ulagače. Investicija tvrtke Geely u Volvo bez sumnje je jedan od tih primjera od kojeg su koristi imale sve uključene strane.

Prošle je godine tvrtka Volvo Cars zabilježila snažan porast operativne dobiti za 27,7 posto, s rekordnih 1,8 milijardi američkih dolara zarade. Ta tvrtka, koja se borila za opstanak kad ju je Geely preuzeo prije osam godina, sada uspješno napreduje. Što se Geelyja tiče, ta je tvrtka svjedočila znatnom poboljšanju kada je riječ o tehnologiji i upravljanju nakon što je kupila Volvo te je ubrzala svoj napredak u stvaranju globalnog branda što je postavilo temelje za ulaganje u Daimler.

Međutim, i s obzirom na to kako kineske tvrtke postaju sve globalnije, osjećaj sumnje ipak raste u nekim zapadnim zemljama, a kineske investicije povremeno i dalje bivaju nepravedno odbijene te etiketirane kao oportunističke odnosno samo usmjerene na kratkoročnu dobit.

Iako se u nekim kineskim projektima u inozemstvu rizici ulaganja ipak podcjenjuju, ipak je prihvaćenija slika ta da je većina kineskih ulagača dovoljno racionalna da se vode dugoročnom perspektivom poslovanja sa svojim stranim partnerima na obostrano koristan način.

Danas, s obzirom na rast trgovinskog protekcionizma, Kina je ipak kroz ulaganja aktivno sudjelovala u promicanju međunarodne suradnje koja je donijela stvarnu dobit lokalnim tvrtkama i stanovništvu.

Razmotrimo primjerice ulaganje u Volvo. S preuzimanjem od strane tvrtke Geely, Volvo je posljednjih godina svjedočio skoku u prodaji što je dovelo do otvaranja tisuća novih radnih mjesta za lokalne radnike u tvornici u Gentu, gradu u zapadnoj Belgiji.

Danas sve više i više osoba širom svijeta počinje gledati na kineske poduzetnike kao na one koji imaju dugoročne vizije i ozbiljni su pri stvaranju profita za sve uključene partnere.

Vjeruje se kako će kineski investitori, s obzirom na to da se Kina sve više povezuje s ostatkom svijeta, igrati sve aktivniju ulogu u sve većem broju sektora i pomoći pri promicanju svjetskog gospodarskog rasta.