KMR i RTS snimaju dokumentarac o reformama i otvaranju Kine

310
Kina zastava

Ove godine se obeležava 40. godišnjica od početka reformi i otvaranja Kine prema svetu. Decembra 1978. godine na 3. plenarnoj sednici Centralnog komiteta Komunističke partije Kine 11. saziva doneta je odluka da se akcenat rada Partije i države prebaci na izgradnju socijalističke modernizacije, sprovođenje reformi i otvaranje zemlje.

Radi obeležavanja jubileja te strateške odluke, Kineski međunarodni radio i Radio-televizija Srbije zajedno snimaju dokumentarac od tri epizode „Kina na putu“. Snimanje dokumentarca će početi u gradu Zibou u provinciji Šandung, a potom će tim putovati u Peking, Guangdžou, Šendžen i Šangaj.

Kineski predsednik Si Đinping i tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić su 2016. u Beogradu prisustvovali potpisivanju Sporazuma o saradnji KMR i RTS. Prema tom sporazumu, dve strane će pojačati saradnju u razmeni radijskih i televizijskih programa, zajedničkom pokrivanju velikih događaja, kadrovskoj razmeni kao i u koprodukciji programa. U protekle dve godine, KMR je u saradnji sa RTS već snimio dva dokumentarca – „Blok 70“ i „Na Savi“.