Kinesko utočište za ptice selice dodano na Popis svjetske baštine

167
Kinesko utočište za ptice selice

Kinesko utočište za ptice selice na obali Bohajskog zaljeva Žutog mora (faza I) je u petak tijekom tekuće 43. sjednice Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a u glavnom gradu Azerbejdžana upisano na Popis svjetske baštine kao prirodna lokacija.


Odluku o dodavanju kineske prirodne lokacije na Popis svjetske baštine Obrazovne, znanstvene i kulturne organizacije Ujedinjenih naroda (UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) su jednoglasno podržali svi članovi Odbora za svjetsku baštinu.

Utočište za ptice selice duž obale Bohajskog zaljeva Žutog mora u Kini je smješteno u ekološkoj regiji Žutog mora, a sadrži svjetsku najveću neprekidnu muljevitu obalu.

Središnji je čvor Istočnoazijske-australazijske rute ptica selica, koja je najugroženija ptičja migrantska ruta na svijetu i sadrži velik broj ugroženih i kritično ugroženih vrsta.

Područje je vrlo bioraznoliko, s približno 280 vrsta ribe i više od 500 vrsta beskralježnjaka, što omogućuje raznolikost prehrambenih resursa za milijune ptica selica.