Kinesko tržište kapitala: Daljnja reforma će ojačati visokokvalitetni razvoj

165
Kina yuan

Kineski Ured Povjerenstva za financijsku stabilnost i razvoj u sklopu Državnog vijeća je u subotu najavio da će zemlja daljnje produbiti reformu kineskog tržišta kapitala i povećati njegovu ulogu u službi visokokvalitetnog razvoja realnog gospodarstva.


Povjerenstvo je također istaknulo novo pokrenuti tehnološki i inovacijski odbor na Šangajskoj burzi, poznat kao STAR tržište, za koji se očekuje da će igrati vodeću ulogu u jačanju novog zamaha budućeg rasta.

Od kad je Kina 1990. započela reformu kapitalnog tržišta, zemlja je predstavila niz mjera, uključujući reformu mješovitog vlasništva poduzeća u državnom vlasništvu. Zemlja je 2014. predstavila ukupan razvojni nacrt za kinesko tržište kapitala uključujući dioničko, obvezničko i terminsko tržište. Prije tjedan dana je Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire objavila kako je ukupan plan za reformu kineskog tržišta kapitala u osnovi poprimio oblik. Najnovija objava Ureda Povjerenstva za financijsku sigurnost i razvoj također stavlja STAR tržište u središte pažnje.

Kao prvo podtržište kineskog kapitalnog tržišta koje je usvojilo na registraciji temeljen sustav inicijalnih javnih ponuda, STAR se uvelike oslanja na objavljivanje podataka. Od kada je pokrenut prije mjesec dana, 28 među više od 150 tvrtki koje su predale prijave su uspješno ušle u odbor. Vlasti od tada preporučuju da praksa na registraciji temeljenog sustava inicijalnih javnih ponuda bude korak po korak proširena na šire područje. Ured Povjerenstva za financijsku stabilnost i razvoj je također odlučio predstaviti mjere za poticanje raznih oblika institucionalnih investitora s dugoročnim dotokom kapitala.

Cilj reforme kineskog kapitalnog tržišta je služiti realnom gospodarstvu. Prema statistici, 80% poduzeća u razvijenim zemljama posuđuje sredstva kroz kanale izravnog financiranja kao što su financijska tržišta. Za usporedbu, samo 15% kineskih poduzeća može to učiniti. Samo daljnjom reformom kapitalnog tržišta se mogu resursi učinkovitije preusmjeriti tvrtkama dobre kvalitete i tako se njihova kreativnost i konkurentnost mogu daljnje potaknuti.

Reforme kapitalnog tržišta Kine su dobile glasove povjerenja međunarodnih institucija, kao što su FTSE Russell i MSCI. Oba pružatelja pokazatelja su odlučila povećati težinu kineskih A dionica u svojim široko praćenim globalnim pragovima na 15%. Kako Peking nastavlja ubrzavati plan reforme kapitalnog tržišta jačanjem kvalitete izlistanih tvrtki kao glavnim aspektom, očekuje se da će više institucionalnih investitora biti privučeno tržištu. To će dodati dugoročni zamah održivom razvoju kineskog kapitalnog tržišta, koje će, pružanjem više sredstava realnom sektoru, povećati kvalitetan rast cjelokupnog gospodarstva.