“Kinesko rješenje” otvara put za svjetski održivi razvoj

122
Kineski predsjednik Xi Jinping

U petak je na 2. Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburgu prijedlog predsjednika Xi Jinpinga je ponudio svijetu “Kinesko rješenje” za održivi razvoj.


Predsjednik Xi održao govor u kojem je održivi razvoj nazvao “zlatnim ključem” za rješavanje globalnih problema. Predsjednik Xi je predložio stvaranje otvorenog i pluralističkog svjetskog gospodarstva, sretnog društva koje je uključujuće i koristi svima i prekrasne domovine u kojem čovječanstvo živi u harmoniji s prirodom.

Ovogodišnji Međunarodni gospodarski forum u St. Petersburgu se usredotočio na održivi razvoj. Zbog toga je predsjednik Xi želio podijeliti kineske uvide i motivacije za načine na koje bi međunarodna zajednica mogla ojačati suradnju u razvoju. Predložio je da svijet stvori otvoreno i pluralističko globalno gospodarstvo s razvojem u srcu. Ovo je još važnije dok tenzije eskaliraju i carinske prepreke rastu. Predsjednik Xi je ponovio kinesku odlučnost za širenje otvaranja i zaštitu gospodarske globalizacije i multilateralnog trgovinskog sustava. Rekao je da je Kini drago podijeliti svoja znanstvena i tehnološka istraživačka postignuća sa svijetom, uključujući 5G tehnologiju.

Kada je riječ o izgradnji “prekrasne domovine u kojoj čovječanstvo živi u harmoniji s prirodom,” taj prijedlog utjelovljuje kineski koncept ekološkog napretka i služi kao izravan odgovor na izazove klimatskih promjena i potrebu za zaštitom okoliša. Upućen je u vrijeme kada su se neke razvijene zemlje odlučile povući ili ne ispunjavati potpuno svoje obveze u Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, što baca sjenu na globalne napore za preokretanje trenda rasta temperature uzrokovanog otpuštanjem ugljičnog dioksida.

Kao odgovorna velika sila, Kina je ostvarila značajan napredak u povećanju uporabe zelenijih izvora energije, smanjuje otpuštanja ugljičnog dioksida i povećava pošumljavanje. Satelitski podaci pokazuju kako se globalno pošumljavanje povećalo za 5% od 2000. do 2017. i da je Kina tom povećanju doprinijela s približno četvrtinom. To još jednom pokazuje da će Kina pratiti riječi djelima dok s pouzdanjem slijedi put zelenog razvoja.

Kina ostvaruje vrijedan doprinos Programu za održivi razvoj 2030. Ujedinjenih naroda kroz napore u promicanju gospodarskog i društvenog razvoja uz istovremenu zaštitu okoliša. Kina vjeruje kako je u najboljem interesu svih zemalja zajednički težiti prema održivom razvoju, što je zlatni ključ za rješavanje globalnih problema. Povećanje globalizacije je neizbježno, unatoč nedavnim smetnjama. Govor predsjednika Xija je međunarodnoj zajednici potvrdio da će razvoj Kine doprinijeti globalnom programu i da će mudrošću i energijom nastaviti doprinositi svjetskim nastojanjima u potrazi za održivim razvojem.