Kinesko ratno zrakoplovstvo slavi 70 godina od osnivanja, nagrađeni izvanredni vojnici i časnici

232
kinesko ratno zrakoplovstvo kineska narodnooslobodilačka vojska

Ratno zrakoplovstvo NOV-a, kinesko ratno zrakoplovstvo, je osnovano 11. studenoga 1949., nešto više od mjesec dana nakon osnutka Narodne Republike Kine.


U sklopu proslava za obilježavanje 70. obljetnice osnutka nagrađeno je 16 vojnika i časnika. Dobitnici nagrada uključuju stručnjake za proturaketne obrambene tehnologije i teorije strategije ratnog zrakoplovstva, kao i prve akademike iz ratnog zrakoplovstva i vodećim tehnološkim akademijama zemlje.

Također uključuju zapovjednike i pilote koji su pokazali izvanredne sposobnosti u upravljanju mlaznim lovcima ili nošenju sa značajnim letačkim izvanrednim situacijama.

Kineski predsjednik Xi Jinping, također i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i predsjednik Središnjeg vojnog povjerenstva, je prisustvovao na događaju za proslavu 70. obljetnice, te pozvao na napore za potpunu izgradnju Ratnog zrakoplovstva Narodnooslobodilačke vojske u ratno zrakoplovstvo svjetske klase.

U ime Centralnog komiteta KPK i Središnje vojne komisije je Xi uputio čestitke na obljetnici osnutka ratnih snaga i pozdrave svom osoblju u službi.

Pod snažnim vodstvom KPK je ratno zrakoplovstvo ostvarilo široko priznata postignuća u razvoju kroz proteklih 70 godina i ostvarilo besmrtne podvige u zaštiti nacionalnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa, dokazujući se kao snaga na koju se Partija i narod mogu osloniti, rekao je Xi.

Stojeći na novoj povijesnoj početnoj točki bi ratno zrakoplovstvo trebalo provesti partijsko razmišljanje o jačanju vojske i vojne strategije za novom dobu, ostati vjerno osnivačkoj misiji, prenijeti dobre tradicije i ostvariti proboj kako bi potpuno izgradilo ratno zrakoplovstvo svjetske klase, rekao je Xi.