Kinesko rastuće gospodarstvo sposobno za plovidbu kroz nepovoljne vjetrove

407
industrija-gospodarstvo

Unatoč usporavanju očitom u nekim gospodarskim pokazateljima, novoobjavljeni podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku su pokazali da gospodarstvo Kine čvrsto napreduje unutar razumnog raspona, unatoč pozadini rastućih napetosti i nesigurnosti koje su izazvale Sjedinjene Američke Države.


Čak još očitija je neprestana optimizacija gospodarske strukture zemlje. Indeks cijena proizvođača je bio za 1,3 postotni bod viši od industrijskog učinka, a stopa rasta dodane vrijednosti visoko tehnološke proizvodne industrije za 2,9 postotnih bodova. Investicije u sektore visoko tehnoloških usluga i proizvodnje su rasle stopom za najmanje 5,4 postotnih bodova višom nego za ukupne investicije. Ovi rezultati odražavaju dobar zamah rasta u uslužnom sektoru i trend industrijske nadogradnje.

Ova postignuća su ostvarena u vrijeme kada međunarodne institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke smanjuju svoje prognoze globalnog rasta za ovu i iduću godinu zbog rastućih gospodarskih nesigurnosti. Protumjere koje je kineska vlada poduzela kao odgovor na globalno usporavanje, uključujući smanjenja poreza i naknada, su stvorile pozitivne rezultate. Između siječnja i srpnja su kineski uvoz i izvoz zabilježili godišnji rast od 4,2%, što je rezultat vladine politike olakšavanja i diverzifikacije trgovine. Ovo pokazuje da se utjecajem trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a može upravljati. Stvarna uporaba inozemnog kapitala je porasla za 7,3%, a kapital upotrebljen od visokotehnološkog sektora je porastao za 43%, što je znak da je Kina ostala privlačno investicijsko odredište zahvaljujući neprestanim unapređenjima poslovnog okoliša i jačanju zaštite intelektualnog vlasništva.

Kineski gospodarski rast je još među najboljima u glavnim svjetskim gospodarstvima i zemlja ostaje snažan pokretač globalnog rasta. Glasovi koje ste navikli slušati kako podcjenjuju gospodarstvo Kine su uglavnom utišali, jer je vrijeme pokazalo da su zlobni zastrašivači.

Kina ima 129 tvrtki na najnovijem popisu Fortune 500, objavljenom prošli mjesec. Time je Kina prvi put prestigla Sjedinjene Američke Države po broju tvrtki na popisu od kad je lista Globalnih 500 prvi put predstavljena 1990. Rastuća međunarodna konkurentnost kineskih tvrtki je rezultat vladinih strukturalnih ekonomskih reformi. Kako je oko 200 američkih stručnjaka za Kinu u zajedničkom pismu objavljenom prošli mjesec istaknulo , kineski gospodarski razvoj ne može biti zaustavljen protivljenjem Sjedinjenih Američkih Država. Washington ne može spriječiti širenje udjela kineskih tvrtki na globalnom tržištu, niti može omesti sve važniju ulogu Kine u međunarodnim poslovima. S rukom vlade čvrsto na kormilu, Kina je sposobna za plovidbu kroz bilo kave globalne nepovoljne vjetrove.