Kinesko prvo parkiralište s automatski navođenim robotskim vozilom se otvara u Nanjingu

1091
prvo parkiralište s automatski navođenim robotskim vozilom

Kinesko prvo parkiralište sa automatski navođenim robotskim vozilom će se otvoriti u istočnom kineskom gradu Nanjingu.

Kompanija Yeefung automatizacijska tehnologija sa sjedištem u Shenzhenu je objavila kako laserski navođeno automatsko robotsko vozilo može prebaciti automobil na parkirno mjesto u otprilike dvije minute. Vozači trebaju navesti svoje vozilo na robota koji je u obliku pomične platforme i koji će smjestiti automobil na dostupno mjesto.

Wu Hao, glavni upravitelj Yeefunga je rekao kako je kompanija razvila robota kao odgovor na ograničen broj parkirnih mjesta u velikim gradovima širom svijeta. Rekao je kako će robot jednako pomoći i novim, ali i iskusnim vozačima. Automatski navođena robotska vozila mogu povećati iskoristivi parkirni prostor za približno 20-40%. Iako bi nabavka takvog robota koštalo oko 70 000 juana (10 468 američkih dolara) za svako parkirno mjesto, pomogla bi operaterima u ostvarenju zarade kroz bolju učinkovitost, rekao je Wu.

Kina ima približno 172 miliona vozila na cestama. Temeljeno na godišnjem povećanju od 19 miliona komada, u 2020. će biti 250 miliona vozila na kineskim cestama.