Kinesko-italijanska godina kulture i turizma: Predsednici dvije države pozdravili otvaranje

232
Kinesko-italijanska godina kulture i turizma

Kineski predsednik Si Đinping i italijanski predsednik Serđio Matarela uputili su u utorak čestitku otvaranju kinesko-italijanske godine kulture i turizma u glavnom gradu Italije, Rimu.


Si je u pismu istakao da su Kina i Italija izvanredni predstavnici istočne i zapadne civilizacije.

Kazao je da su se pre više od dve hiljade godina kineska i italijanska civilizacija, koje su bile daleko jedna od druge, međusobno dopunjavale zahvaljujući drevnom Putu svile.

„Inicijativa „Pojas i put“ danas osvežava prijateljske razmene stare više milenijuma. Kina i Italija uživaju u bogatim kulturnim i turističkim resursima. Nadam se da će ljudi u kulturnom i turističkom sektoru dve zemlje zajednički moći da oslikaju nove živopisne vidove dijaloga dve stare civilizacije u novoj eri kako bi dali nove doprinose kulturnoj raznolikosti i međukulturnoj razmeni u svetu“, istakao je predsednik Si u pismu.

Matarela je sa svoje strane rekao da prijateljstvo Italije i Kine ima dugu istoriju, dodavši da su dva naroda nekada bila glavni akteri duž drevnog Puta svile i uvek poštuju i uvažavaju jedni druge .

Tokom Sijeve posete Italiji u martu prošle godine, predsednici su najavili da će dve strane 2020. godine, kod se obeležava 50 godina kinesko-italijanskih diplomatskih veza, označiti godinom kulture i turizma.