Kinesko gospodarstvo završilo 2016. u “pozitivnom tonu”

775
Kina

Kinesko je gospodarstvo završilo 2016. u pozitivnom tonu, te su proizvodni i uslužni sektor zabilježili snažno povećanje poslovnih aktivnosti u završnom mjesecu godine, pokazalo je privatno istraživanje u četvrtak, a prenosi agencija Xinhua.

Kineski uslužni sektor se nastavio širiti u prosincu, postižući najveću stopu rasta u 17 mjeseci, sudeći prema istraživanju koje je izveo pružatelj usluga financijskih informacija Markit, koji je povezan s tvrtkom Caixin Media.

Caixinov indeks menadžera nabave općih usluga podigao se na 53,4 s 53,1 u studenom. Prijašnja najveća stopa bila je 53,8 u srpnju 2015.

Očitanje iznad 50 ukazuje na širenje, dok ono ispod 50 predstavlja stezanje.

Potražnja u sektoru je porasla kako su nove narudžbe u uslužnim tvrtkama porasle u prosincu najvećom stopom u 17 mjeseci.

Rastuće cijene sirovih materijala za uslužne tvrtke uzrokovale su povećanje troškova najbržom stopom u gotovo dvije godine, no pružatelji usluga su samo neznatno podigli cijene u prosincu zbog tržišnog natjecanja.

Optimizam zbog izgleda rasta u 2017. dostigao je najveću razinu u četiri mjeseca, dok su tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju pokazale više samopouzdanja zbog boljih uvjeta na tržištu i širenja tvrtki.

Caixinov proizvodni indeks menadžera nabave, objavljen u četvrtak, u prosincu je dostigao 51,9, što je najviša vrijednost u 47 mjeseci.

Jaka izvedba u oba sektora znači kako je Caixinov kompozitni indeks utrška, koji odražava izvedbu u oba sektora, u prosincu dostigao najveći vrijednost u 45 mjeseci, 53,5, rastući s 52,9, koliko je iznosio u studenom.

Zhong Zhengsheng, direktor makroekonomskih analiza u CEBM grupi, investicijskoj istraživačkoj tvrtki, kaže kako brojke pokazuju nastavljeni oporavak u kineskom gospodarstvu.

“Kinesko gospodarstvo je radilo bolje u četvrtoj četvrtini nego u prethodne tri. Nije upitno hoće li vladin cilj za cjelokupnu godinu biti dostignut,” rekao je Zhong.