Kinesko gospodarstvo postavlja smjer plovidbe prema novoj fazi razvoja sa Xijem Jinpingom na čelu

694
gospodarski rast kineska ekonomija

Kinesko gospodarstvo će se usredotočiti na kvalitetu, što je prijelaz sa ubrzanog rasta po kojem je zemlja bila poznata kroz protekla desetljeća od kada je uvedena politika reformi i otvaranja.

Na najvažnijem sastanku u zemlji o ekonomskom radu, visoki kineski čelnici su rekli kako će gospodarstvo Kine obilježavati inovativnija proizvodnja, sigurniji financijski sustav, otvorenije i zelenije gospodarstvo, dostupnije stanovanje i bolji život za sve ljude.

U postizanju cilja, ključ će biti Xi Jinpingova Misao o socijalističkoj ekonomiji s kineskim obilježjima za novo razdoblje, stoji u izjavi objavljenoj nakom Središnje ekonomske radne konferencije završene u srijedu.

Trodnevnoj konferenciji je prisustvovao predsjednik Xi, koji je također generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Centralne vojne komisije.

Ovogodišnja Središnja ekonomska radna konferencija je održana nakon nacionalnog kongresa KPK koji se održava dva puta u desetljeću, a na kojem je izrađen nacrt za razvoj Kine kroz idućih 30 i više godina.

Konferencija, koja je sagledala ekonomska postignuća Kine kroz proteklih 5 godina i zacrtala planove za 2018., je bila također posebna jer se u 2018. obilježava 40. obljetnica kineske politike i otvaranja, koja je pretvorila zemlju u drugo najveće gospodarstvo na svijetu.

Gospodarstvo Kine se učvršćuje, s BDP-om koji je rastao 6,9% na godišnjoj razini u prve tri četvrtine i 6,8% u trećoj četvrtini, devetoj uzastopnoj četvrtini u kojoj je Kina prošla kroz rast od najmanje 6,7%, što sve ide u prilog dokazima da je gospodarstvo na čvrstim temeljima.

Svjetska banka je u utorak podigla svoju prognozu za gospodarski rast Kine u 2017. na 6,8%, podižući je sa 6,7% koliko prognoziranih u listopadu, navedeći snažniju osobnu potrošnju i vanjsku trgovinu.

XIJEVA EKONOMSKA MISAO POPRIMA OBLIK

Xi Jinpingova Misao o socijalističkoj ekonomiji s kineskim obilježjima je poprimila oblik, stoji u izjavi.

Sastanak za postavljanje smjera je opisao misao kao “teoretsku kristalizaciju” proteklih pet godina prakse u pomicanju gospodarskog razvoja Kine prema naprijed, “najnoviji plod” socijalističke političke ekonomije s kineskim obilježjima i “krajnje vrijedno duhovno bogatstvo” KPK-e i zemlje.

Misli se “treba pridržavati dugo vremena i neprestano je razvijati,” stoji u izjavi.

Prema izjavi, misao je uglavnom temeljena na novoj razvojnoj filozofiji, koju je u 2015. predstavio Xi i sadrži inovativan, koordinirani, zeleni, otvoreni i dijeljeni razvoj.

RAZVOJ VISOKE KVALITETE

“Sada i u nadolazećem razdoblju, razvoj visoke kvalitete je temeljni zahtjev za određivanje staze razvoja, izradu gospodarskih politika i izvođenje makroekonomskih regulacija,” stoji u izjavi.

Kina mora izgraditi i unaprijediti mehanizme za unapređenje razvoja viskoke kvalitete, uključujući nužne pokazatelje, politike, standarde, te sustave za statistiku i procjenu postignuća.

Ostvarenje razvoja visoke kvalitete je nužan za održavanje zdravog i stabilnog gospodarskog razvoja i usvajanje izmijenjenih principa suprotnosti u kineskom društvu, dodaje se.

Kina će nastaviti produbljivati reformu ponude kao jedan od glavih ciljeva za ostvarenje takvog razvoja.

Kina će se razviti u proizvodnu centralu, s prijelazom s “izrađeno u Kini” na “stvoreno u Kini,” stoji u izjavi, dok zemlja teži evouliranju iz tvornice svijeta koja proizvodi proizvode niske vrijednosti.

TRI TEŠKE BITKE

Sastanak je također zacrtao strategije za pobjedu u onom što su središnje vlasti nazvale “tri teške bitke”, to jest sprečavanje i smanjivanje najvećih rizika, ciljano umanjenje siromaštva i borba protiv zagađenja.

Kina će održati čvrst stav o neregularnim i ilegalnim aktivnostima u financijskoj industriji radi preduhitrenja rizika.

Radi osiguravanja stabilnog gospodarskog rasta i istovremenog rješavanja financijskih rizika nakupljenih tijekom kreditne groznice, Kina je odlučila održati mudru i neutralnu monetarnu politiku u 2018.

Radi bitke protiv siromaštva, tvorci politika su obećali rad na osiguravanju kvalitete napora za smanjivanje siromaštva po trenutnim standardima i usredotočenje na pomoć posebnim grupama i iskorjenjivanje najtežeg siromaštva, stoji u izjavi.

Kontrola zagađenja će također biti ključno bojište, a vlasti imaju za cilj značajno smanjiti otpuštanja glavnih zagađivača i unaprijediti ukupni okoliš.

Napori trebaju biti usredotočeni na prilagođavanje industrijskih i energetskih struktura, dokidanje zastarjelih kapaciteta i činjenje neba ponovno plavim, zaključeno je na sastanku.

SVEOBUHVATNO OTVARANJE

Kao glavni pokretač i stabilizator svjetskog gospodarstva, Kina će se zalagati za novi obrazac sveobuhvatnog otvaranja radi potrage za međusobnom dobrobiti s ostatkom svijeta, stoji u izjavi.

Kina će povećati uvoz i smanjiti uvozne tarife na neke proizvode radi promicanja uravnotežene trgovine, stoji u izjavi.

Pilot zone slobodne trgovine će biti proširene. Izravnim inozemnim investicijama će biti pruženi učinkovito vodstvo i podrška.

Zemlja će se također zalagati za provedbu prethodno uspostavljenog nacionalnog sustava tretmana na razini zemlje, kao i negativne liste koje određuju gdje je inozemno sudjelovanje zabranjeno ili ograničeno.

Negativne liste će postajati sve kraće i kraće, rečeno je, doajući kako će zemlja unaprijediti zakone i regulacije o inozemnim investicijama i ojačati zaštitu prava intelektualnog vlasništva.

Kineski čelnici su ponovili kako zemlja neće zatvoriti vrata svijetu i ta vrata će samo postati otvorenija.