Kinesko gospodarstvo je na solidnoj osnovi

479
gospodarski rast

Kinesko gospodarstvo je na solidnoj osnovi usprkos složenijem domaćem i vanjskom okruženju, navedeno je iz Državnog zavoda za statistiku.

Pod utjecajem smanjenih infrastrukturnih ulaganja, rast investicija u fizičku imovinu u određenom razdoblju usporio je na 5,5 posto u prvih sedam mjeseci ove godine, s padom od 6 posto u prvoj polovici, nastavljajući pritom trend pada od početka godine. Rast infrastrukturnih investicija ublažio se na 5,7 posto u usporedbi s rastom od 7,3 posto za prvih šest mjeseci. Iz zavoda su usporavanje infrastrukturnih ulaganja pripisali višoj usporednoj bazi u odnosu na onu od prošle godine.

Trgovina na malo porasla je u srpnju 8,8 posto u odnosu na godinu ranije, što je nešto niže od rasta od 9 posto zabilježenog u lipnju. Iako su neki indikatori ukazali na neznatno povlačenje kada je riječ o rastu, navedeno je da se gospodarska struktura optimizirala, uz bolju kvalitetu i učinkovitost koje će postaviti čvrste temelje za rast u nadolazećem razdoblju.

Industrijska proizvodnja je prošlog mjeseca porasla 6 posto na godišnjoj razini, što je ostalo nepromijenjeno od lipnja. Analiza podataka ukazala je da je output high-tech proizvodnje, proizvodnje opreme te strateških industrija u nastajanju bilježio sve snažniji rast, s povećanjem od 11,6 posto, 9 posto odnosno 8,6 posto. Industrijska dobit velikih poduzeća zabilježila je 17,2 posto u prvom polugodištu, s porastom od 16,5 posto u razdoblju od siječnja do svibnja.

Privatna ulaganja, koja čine oko 60 posto ukupnih investicija, rasla su bržim tempom. Investicije u fizičku imovinu u određenom razdoblju od strane privatnog sektora u prvih sedam mjeseci su se povećale za 8,8 posto na godišnjoj razini, s 8,4 posto u prvom polugodištu.

Zaposlenost je ostala stabilna, s 8,8 milijuna novih radnih mjesta otvorenih u prvih sedam mjeseci. Time je 80-postotno ispunjen godišnji cilj kineske vlade. Stopa nezaposlenosti u urbanim sredinama, temeljena na istraživanju, iznosila je u srpnju 5,1 posto, odnosno 0,3 postotna boda više negoli u lipnju.

Budući da vlada obećava poboljšanje infrastrukture i ubrzavanje odobrenja projekata, iz zavoda je navedeno da očekuju rast infrastrukturnih ulaganja odnosno podizanje i stabiliziranje investicija u fizičku imovinu u određenom razdoblju tijekom druge polovice ove godine.