Kinesko gospodarstvo bilježi stabilan rast

419
gospodarski rast

Kinesko gospodarstvo bilježi stabilan rast s više kvalitetnih pokretačkih snaga.


Kineski Državni zavod za statistiku objavio je da se BDP zemlje povećao za 6,3 posto na godišnjoj razini u prvih šest mjeseci na preko 45 bilijuna juana (oko 6,6 bilijuna američkih dolara). Rezultat je bio teško postignut u pozadini globalnih unilateralnih i protekcionističkih utjecaja.

Iako je rast u prvoj polovici godine nešto niži od onoga prvom tromjesečju (6,4 posto), to je u skladu s usporavanjem globalnog rasta. Međutim, rast ostaje unutar vladinog godišnjeg cilja od 6 do 6,5 posto, koji je postavljen za 2019. godinu.

Što je još važnije, kinesko gospodarsko restrukturiranje nastavilo se u prvoj polovici. Što se tiče industrijske strukture, proizvodnja uslužnog sektora, koja je činila 54,9 posto ukupnog BDP-a, porasla je 7 posto na godišnjoj razini, nadmašivši rast od 3 posto u primarnoj industriji i 5,8 posto u sekundarnoj industriji. Proizvodnja visokotehnoloških proizvoda porasla je za 9 posto, 300 baznih bodova brže od ukupnog industrijskog rasta.

Dostignuća su postignuta zahvaljujući zajedničkim naporima kineske vlade i poduzeća. S jedne strane, vlada se pridržala proaktivne fiskalne politike i oprezne monetarne politike. Mjere poput smanjenja poreza i redukcije od 2 bilijuna juana (oko 294 milijarde dolara) za ovu godinu pomogle su osigurati gospodarstvo u razumnom opsegu.

Istodobno, tržišno orijentirana reforma kineskih poduzeća u državnom vlasništvu poduzela je kritičan korak, gdje se strateško restrukturiranje državnih poduzeća nastavlja. Privatna poduzeća i dalje ulaze u nova područja i transformiraju tradicionalne sektore s novim tehnologijama. Niz kineskih mjera za daljnje otvaranje tržišta osvojio je priznanje stranih ulagača. U prvih šest mjeseci, strana ulaganja u Kinu porasla su za 7,2 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na povjerenje koje međunarodna zajednica ima u kinesko gospodarstvo.