Kinesko-francuski ekonomski samit: Si Đinping i Makron na zatvaranju

124
Kinesko-francuski ekonomski samit Xi Jinping Emmanuel Macron

Kineski predsednik Si Đinping i francuski Emanuel Makron su danas u Velikoj dvorani naroda zajedno prisustvovali zatvaranju Kinesko-francuskog ekonomskog samita.


Si Đinping je u govoru naglasio da Kina insistira na otvaranju prema svetu, insistira na otvorenoj politici i koristi drugim zemljama i narodima. Kina je dobra šansa za Francusku i evropske poslovne krugove.

Si je ukazao da Kina želi da zajedno sa Francuskom i Evropom podržava multilateralni trgovinski sistem i uspostavlja otvoren trgovinski i investicioni ambijent. Kina se suprotstavlja protekcionizmu i unilateralizmu.

„Moramo da insistiramo na otvorenom stavu, aktivno povezujemo sa međunarodnim pravilnicima i standardima, ulažemo napore u ostvarenje dugotrajnog cilja, kao i na visokokvalitetnoj izgradnji Pojasa i puta. Moramo da neprekidno tražimo potencijal za saradnju“, rekao je Si.

Makron je tom prilikom izjavio da Francuska visoko ceni otvaranje Kine prema svetu. Francuska preduzeća treba da poklanjaju veliku pažnju kineskom tržištu. Francuska pozdravlja ulaganje kineskih preduzeća i stvaranje jednakog poslovnog ambijenta.